Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/16473
Назва: Цифрова медична освіта та віртуальний пацієнт - особливості впровадження в освітній процес
Автори: Бойко, Дмитро Миколайович
Бойко, Оксана Сергіївна
Boiko, D. M
Boiko, O. S.
Дата публікації: 2021
Видавець: ТОВ «Сімон»
Бібліографічний опис: Бойко Д. М. Цифрова медична освіта та віртуальний пацієнт - особливості впровадження в освітній процес / Д. М. Бойко, О. С. Бойко // Актуальні проблеми розвитку сучасної науки : матеріали XVI Всеукр. наук-практ. конф., м. Полтава, 3 червня 2021 р. – Полтава : Сімон, 2021. – С. 51–52.
Короткий огляд (реферат): Цифрова медична освіта — акт навчання за допомогою цифрових технологій (офлайн-навчання, мобільне навчання, рольове моделювання клінічної ситуації, середовище віртуальної реальності), а зосередження на симуляційній складовій, у вищенаведеному контексті, зветься віртуальним пацієнтом [1, 2]. Починаючи з 1997 року кількість публікацій на тему використання віртуального пацієнта в освіті фахівців медичної галузі зросла майже у 25 разів у порівнянні з 2020 роком (PubMed.gov). Це обумовлено в тому числі стрімким розвитком цифрових технологій та їхнім широким впровадженням в освітній процес підготовки фахівців різного спрямування. Відомо, що сукупний ефект від навчання із залученням засобів віртуального пацієнта дорівнює традиційним засобам навчання. Втім, робота в малих (6-8 осіб) проблемно-орієнтованих групах має статистично значущу перевагу над методикою віртуального пацієнта [2, 3]. За результатами систематичного огляду та метааналізу було зафіксовано, що сукупний ефект від використання віртуального пацієнта в навчанні дає переваги в діапазоні від легкого до середнього рівня над традиційними методиками освіти [2, 3]. Проте, наявні дослідження не дають чіткої відповіді яким чином імплементувати та використовувати методику віртуального пацієнта в навчанні. На нашу думку, методологія підготовки матеріалів для впровадження та презентація мультимедійних компонентів, що містять клінічну інформацію має, перш за все, бути узгоджена в плані етичних аспектів. Наступним кроком є підготовка технічних та мультимедійних компонентів викладання з презентацією матеріалу. Після цього, для закріплення отриманих знань варто провести аналіз клінічного випадку в проблемно-орієнтованих групах з аналізом ключових публікацій у цій галузі. Така послідовність дій допоможе ефективніше організувати навчальний процес для здобувачів, що опановують дисципліни медичного спрямування. Якісне впровадження віртуального навчання дає більше впевненості здобувачам у здатності розпізнати патологічний стан. Проте, віртуальне навчання потребує залучення значних ресурсів часу у порівнянні з комбінованим традиційним навчанням, коли викладач працює безпосередньо зі студентом [4]. Отже, методика віртуального пацієнта допомагає здобувачу зануритись у клінічну проблему та взяти участь у її вирішенні. Створення уніфікованого алгоритму презентації віртуального пацієнта, що буде об’єктивно враховувати реальні можливості навчального закладу, а також включати опцію творчої складової автора є надважливим завданням. Цифрові технології, сьогодні, є невіддільною складовою сучасної системи освіти фахівців галузі охорони здоров’я.
Ключові слова: цифрова медична освіта
віртуальний пацієнт
digital medical education
virtual patient
УДК: 001
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/16473
Розташовується у зібраннях:Наукові праці. Кафедра фізичної та реабілітаційної медицини

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
tsyphrova_medichna_osvita.pdf219,44 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.