Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/16783
Назва: Сучасні погляди на процеси редомоделювання структурних компонентів органів порожнини рота при дії комплексу харчових добавок
Інші назви: Modern views on the remodeling processes of oral organs structural components under the action of food additives complex
Автори: Коваль, Яна Володимирівна
Білаш, Сергій Михайлович
Коваль, Юрій Павлович
Петренко, Руслан Володимирович
Олійніченко, Ярина Олександрівна
Безега, Олена Вікторівна
Олійніченко, Марина Олександрівна
Олексієнко, Владислав Віталійович
Koval, Ya. V.
Bilash, S. M.
Koval, Yu. P.
Petrenko, R. V.
Oliinichenko, Ya. O.
Bezeha, O. V.
Oliinichenko, M. O.
Oleksienko, V. V.
Дата публікації: 2021
Видавець: Полтавський державний медичний університет
Бібліографічний опис: Сучасні погляди на процеси редомоделювання структурних компонентів органів порожнини рота при дії комплексу харчових добавок / Я. В. Коваль, С. М. Білаш, Ю. П. Коваль [та ін.] // Вісник проблем біології і медицини. – 2021. – Вип. 3 (161). – С. 53–56.
Короткий огляд (реферат): Від якості споживаної їжі залежить фізичний, нервово-психічний розвиток людини. Корисна їжа є невід’ємним чинником для забезпечення нормального кровотворення, стану шкірних покривів, гарного зору, визначає ступінь захисної функції організму. На сьогоднішній день в усьому світі люди разом з продуктами масового виробництва споживають різноманітні харчові добавки, які додаються виробниками для підвищення ефективності власного виробництва. В даній статті нами був проведений огляд літературних джерел, в яких викладені дані щодо проблеми використання харчових добавок в сучасній харчовій промисловості. Розкрито визначення терміну «харчові добавки», які надають продуктам харчування апетитніший зовнішній вигляд, продовжують термін зберігання, підсилюють смак, покращують запах. Описано морфологічну будову твердого і м’якого піднебіння. Розглянуто вплив на організм людини найчастіше використовуваних харчових добавок: глутамату натрію, нітриту натрію, Понсо 4R. З опрацьованих джерел стало відомо, що на думку багатьох вчених причинами алергій, захворювань на рак, ожиріння, цукровий діабет, бронхіальну астму є саме збільшення вживання штучних добавок. Характер впливу різних хімічних добавок на людський організм залежить як від індивідуальних особливостей організму людини, так і від кількості і виду спожитих добавок. Харчові добавки, не шкідливі для однієї людини, можуть бути шкідливими для іншої. Метою нашого дослі-дження було проведення аналізу літературних джерел різних науково-метричних баз і знайти дані про вплив харчових добавок на тверде піднебіння. Серед опрацьованих джерел було знайдено дані про морфологічні зміни в зачатках зубів зародків мишей під впливом харчових добавок. Але серед переглянутих нами наукових робіт не знайдено літературних даних, що описують комплексний вплив цих добавок на тканини твердого піднебіння. Це дає можливість зробити висновок, що вплив харчових добавок на органи і тканини ротової порожнини досліджено в малому обсязі і є на сьогодні актуальною проблемою. В майбутньому плануємо дослідити вплив комплексу харчових добавок на морфофункціональний стан тканин твердого піднебіння.
The physical, neuropsychological development of a person depends on the quality of food consumed. Healthy food is an integral factor in ensuring normal hematopoiesis, skin condition, good eyesight, determines the degree of the protective function of the body. Today, people all over the world, along with mass-produced products, consume a variety of food additives that are added by manufacturers to increase the efficiency of their production. In this article, we have reviewed the literature, which presents data on the problem of using food additives in the modern food industry. The definition of the term «food additives», which give food a more appetizing appearance, extend the shelf life, enhance the taste, improve the smell. The morphological structure of the hard and soft palate is described. The effect on the human body of the most commonly used food additives: monosodium glutamate, sodium nitrite, Ponceau 4R. From the studied sources it became known that according to many scientists, the causes of allergies, cancer, obesity, diabetes, bronchial asthma is the increase in the use of artificial additives. The nature of the effects of various chemical additives on the human body depends on the individual characteristics of the human body and the number and type of additives consumed. Nutritional supplements that are not harmful to one person can be harmful to another. Our study aimed to analyze the literature of various scientific and metric bases and to find data on the effect of food additives on the hard palate. Among the studied sources were found data on morphological changes in the rudiments of the teeth of mouse embryos under the influence of food additives. But among the scientific works we reviewed, no literature data was found describing the complex effect of these additives on the tissues of the hard palate. This makes it possible to conclude that the effect of dietary supplements on the organs and tissues of the oral cavity has been studied to a small extent and is currently an urgent problem. In the future, we plan to investigate the influence of a complex of food additives on the morphofunctional state of hard palate tissues.
Ключові слова: харчові добавки
тверде піднебіння
глутамат натрію
нітрит натрію
Понсо 4R
food additives
hard palate
sodium glutamate
sodium nitrite
Ponceau 4R
УДК: 616.31:615.24
ISSN: 2077-421
DOI: 10.29254/2077-4214-2021-3-161-53-56
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/16783
Розташовується у зібраннях:Наукові праці. Кафедра анатомії з клінічною анатомією та оперативною хірургією
Вісник проблем біології і медицини, Випуск 3 (161)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Modern_views_on_the_remodeling_processes.pdf208,68 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.