Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/17029
Назва: Показатели иммунологического и гормонального исследования у больных негоспитальной пневмонией – ликвидаторов аварии на Чернобыльской атомной электростанции после лечения
Автори: Селихова, Людмила Григорьевна
Борзых, Оксана Анатольевна
Лавренко, Анна Владимировна
Дегтярь, Наталия Ивановна
Герасименко, Наталия Дмитриевна
Селіхова, Людмила Григорівна
Борзих, Оксана Анатоліївна
Лавренко, Анна Володимирівна
Дігтяр, Наталія Іванівна
Герасименко, Наталія Дмитрівна
Дата публікації: 2019
Видавець: Консилиум медикум
Бібліографічний опис: Показатели иммунологического и гормонального исследования у больных негоспитальной пневмонией – ликвидаторов аварии на Чернобыльской атомной электростанции после лечения / Л. Г. Селихова, О. А. Борзых, А. В. Лавренко [и др.] // Терапевтический архив. – 2019. – Т. 91, № 3. – C. 51–55.
Короткий огляд (реферат): Цель исследования - изучить состояние иммунологического и гормонального фона у больных негоспитальной пневмонией (НП) - ликвидаторов аварии на Чернобыльской атомной электростанции (ЧАЭС) после лечения.Результаты. Комплексная терапия способствовала повышению Т-лимфоцитов в основной и контрольной группе, а также Т-супрессоров (Тс) и Т-хелперов (Тх) соответственно (p<0,05). Также повысилось содержание B-лимфоцитов, IgA, IgM, комплемента и фагоцитарная активность в основной и контрольной группе. Соотношение Тх/Тс снизилось, также снизились показатели IgG, индекса нагрузки, нулевых клеток в основной и контрольной группе. Изучение гормонального фона у больных НП показало, что содержание тиреоглобулина после комплексной терапии в основной группе увеличилось, в контрольной группе их содержание не изменилось. Содержание трийодтиронина и тироксина увеличилось после лечения в основной группе. У больных НП контрольной группы, наоборот, было снижение функции щитовидной железы по показателям тиреоглобулина. Изучение половых гормонов показало, что содержание тестостерона, эстрадиола, эстриола у больных НП основной группы после лечения повысилось, тогда как в контрольной группе отмечалось снижение уповня эстрадиола, а уровень тестостерона остался без изменений. Содержание эстриола повысилось (р<0,001) в контрольной группе. Повышенное количество инсулина снизилось (р<0,01) в основной группе, тогда как в контрольной группе эти показатели почти не изменились. Заключение. После комплексной терапии иммунологические показатели у больных НП как в основной, так и в контрольной группе нормализуются, однако восстановление в основной группе происходит медленнее, что требует продолжения иммунологической коррекции и в амбулаторных условиях. Гормональный фон приближается к норме больше у больных НП контрольной группы, чем основной.
The aim of the study is to study the state of the immunological and hormonal background in patients with non-hospital pneumonia (NP) - liquidators of the accident at the Chernobyl nuclear power plant (ChNPP) after treatment. Materials and methods. Patients with NP were divided into 2 groups of liquidators of the Chernobyl accident (main group), patients with NP who did not participate in liquidation of the Chernobyl accident (control group), which determined immunological parameters [CD3+, CD4+, CD8+, CD16+, CD20+ expressing cells, immunoglobulin concentrations (Ig) A, M, G] and hormonal indicators (antibodies to thyroglobulin, thyroglobulin, triiodothyronine, thyroxin, cortisol, insulin, testosterone, estradiol, estriol). The main group - liquidators of the Chernobyl accident in an immunological study of 32 NP patients, hormonal - 20; control group - respectively 37 and 38. Results. Combined therapy contributed to an increase in T-lymphocytes in the main and control groups, as well as T-suppressors (Tc) and T-helper cells (Tx), respectively. Мета дослідження – вивчити стан імунологічного та гормонального фону у хворих на негоспітальну пневмонію (НП) – ліквідаторів аварії на Чорнобильській атомній електростанції (ЧАЕС) після лікування. Результати. Комплексна терапія сприяла підвищенню Т-лімфоцитів в основній та контрольній групі, а також Т-супресорів (Тс) та Т-хелперів (Тх) відповідно (p<0,05). Також підвищився вміст B-лімфоцитів, IgA, IgM, комплементу та фагоцитарна активність в основній та контрольній групі. Співвідношення Тх/Тс знизилося, також знизилися показники IgG, індексу навантаження, нульових клітин в основній та контрольній групі. Вивчення гормонального фону у хворих на НП показало, що вміст тиреоглобуліну після комплексної терапії в основній групі збільшився, у контрольній групі їх вміст не змінився. Вміст трийодтироніну та тироксину збільшився після лікування в основній групі. У хворих на НП контрольної групи, навпаки, було зниження функції щитовидної залози за показниками тиреоглобуліну. Вивчення статевих гормонів показало, що вміст тестостерону, естрадіолу, естріолу у хворих на НП основної групи після лікування підвищився, тоді як у контрольній групі відзначалося зниження уповня естрадіолу, а рівень тестостерону залишився без змін. Вміст естріолу підвищився (р<0,001) у контрольній групі. Підвищена кількість інсуліну знизилася (р<0,01) в основній групі, тоді як у контрольній групі ці показники майже змінилися. Висновок. Після комплексної терапії імунологічні показники у хворих на НП як в основній, так і в контрольній групі нормалізуються, проте відновлення в основній групі відбувається повільніше, що потребує продовження імунологічної корекції та в амбулаторних умовах. Гормональний фон наближається до норми більше у хворих на НП контрольної групи, ніж основний.
Ключові слова: негоспитальная пневмония
иммунология
гормоны
ликвидаторы аварии на ЧАЭС
негаспітальна пневмонія
імунологія
ліквідатори аварії на ЧАЕС
community-acquired pneumonia
immunology
hormones
liquidators of the accident at the Chernobyl
DOI: 10.26442/00403660.2019.03.000115
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/17029
Розташовується у зібраннях:Наукові праці. Кафедра внутрішньої медицини № 3 з фтизіатрією

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Pokazateli_immunologicheskogo_i_gormonaya.pdf847,87 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.