Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/17044
Назва: Ефективність лікування карієсу тимчасових зубів у дітей Полтавської області
Інші назви: Effectiveness of treatment of caries of temporary teeth in children of Poltava region
Автори: Шешукова, Ольга Вікторівна
Труфанова, Валентина Петрівна
Поліщук, Тетяна Вікторівна
Казакова, Катерина Станіславівна
Бауман, Софія Сергіївна
Мосієнко, Анна Сергіївна
Ставицький, Станіслав Олександрович
Sheshukova, O. V.
Trufanova, V. P.
Polishchuk, T. V.
Kazakova, K. S.
Bauman, S. S.
Mosienko, A. S.
Stavytsky, S. O.
Дата публікації: 2021
Видавець: Aluna Publishing
Бібліографічний опис: Ефективність лікування карієсу тимчасових зубів у дітей Полтавської області : all Ukrainian scientific and practical absentee conference with International Participation “Poltava’s days of public health,” May 28, 2021, Poltava, Ukraina / О. В. Шешукова, В.П. Труфанова, Т. В. Поліщук, К. С. Казакова, С. С. Бауман, А. С. Мосієнко, С. О. Ставицький // Wiadomości Lekarskie. – 2021. – Vol. LXXIV, issue 6. – Р. 1534.
Короткий огляд (реферат): Карієс зубів і дотепер є серйозною проблемою в системі охорони здоров›я не тільки в Україні, а й в усьому світі. Карієс є поширеним хронічним захворюванням серед дітей і зустрічається в двадцять разів частіше, ніж діабет, в п’ять разів частіше, ніж астма, в чотири рази частіше, ніж ожиріння. Провідні фахівці в області карієсологіі вважають, що карієс зубів - це захворювання, від якого неможливо позбутися через складну взаємодію культурних, соціальних, поведінкових, харчових і біологічних факторів ризику, що провокують захворювання і сприяють його прогресуванню. На жаль, батьки з трудом усвідомлюють важливість регулярної санації порожнини рота для збереження здоров’я органів порожнини рота своїх дітей, що в багатьох випадках призводить до незадовільних, а іноді і навіть до тяжких наслідків. При відсутності лікування карієс тимчасових зубів і його ускладнення, в першу чергу періодонтит, часто служать джерелами хронічної інтоксикації організму дитини і впливають на загальний стан здоров’я, викликаючи запалення або підтримуючи його в інших органах і системах організму. Такі захворювання, як ендокардит, ревматоїдний артрит, нефрит, тонзиліт, можуть бути пов’язані з прогресуванням карієсу, що підтверджується відповідними повідомленнями в науковій літературі. Наслідки, викликані місцевим запаленням в структурах періодонту тимчасового зуба, також дуже серйозні, починаючи від гіпоплазії емалі до загибелі зубного зачатка постійного зуба і формування одонтогенної кісти з наступним ускладненим остеомієлітом кістки щелепи, і як наслідок - затримкою росту щелепи, виникнення ортодонтичних проблем. Мета: провести детальний аналіз епідеміології карієсу зубів і його ускладнень, а також оцінити ефективність лікування карієсу тимчасових зубів у дітей Полтавської області за останнє десятиріччя на основі даних річних звітів муніципальних стоматологічних установ Полтавської області. Матеріали та методи: Вивчено дані, що відображають епідеміологію карієсу і його ускладнень в Полтавській області за останні десять років (2010 - 2020 рр.), отримані в результаті аналізу річних звітів про кількісні та якісні показники дитячих стоматологічних муніципальних закладів по всій області. Результати: Згідно річними звітами районів, кількість випадків лікування тимчасових зубів при ускладненому карієсі істотно не змінилося при порівнянні відповідних даних 2010 і 2020 років. При проведенні порівняльного аналізу річних звітів за 2010 і 2020 роки за показником частки ускладненого карієсу слід звернути увагу на середнє зростання показника з 33,4% у 2010 році до 39,9% в 2020 році. Висновки: Аналіз річних звітів за 2010 і 2020 роки по Полтавській області вказує на низьку ефективність лікування карієсу тимчасових зубів у дітей. В результаті лікування карієсу і ускладнень карієсу тимчасових зубів у дітей оцінюються як незадовільні як в профілактичному, так і в терапевтичному плані. Ключові слова: карієс зубів, діти, ускладнений карієс.
Ключові слова: dental caries
children
complicated caries
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/17044
Розташовується у зібраннях:Наукові праці. Кафедра дитячої стоматології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Efektyvnistʹ_likuvannya_kariyesu_tymchasovykh.pdf114,3 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.