Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/1706
Назва: Моніторинг лікування хворих на рак гортані та гортаноглотки
Інші назви: Мониторинг лечения больных раком гортани и гортаноглотки
Автори: Zhukova, T. A.
Жукова, Татьяна Александровна
Жукова, Тетяна Олександрівна
Дата публікації: 2015
Видавець: Издательский дом "Профессионал" м. київ.
Бібліографічний опис: Жукова Т. О. Моніторинг лікування хворих на рак гортані та гортаноглотки / Т. О. Жукова // Сімейна медицина. – 2015. – № 1. (57). – С. 155–156.
Короткий огляд (реферат): Злоякісні новоутворення, це одна з найважливіших проблем охорони здоров’я України та світу, актуальність якої визначається постійним зростанням захворюваності населення. За прогнозами ВООЗ, до 2020 року онкопатологія вийде на перше місце. За останніми статистичними даним, локалізація пухлин у щелепно-лицевій ділянці та шиї складає біля 25%. Приріст хворих на рак гортаноглотки (ГГ) за останні 10 років склав у чоловіків 30,7%, у жінок - 17,6%. Рак даної локалізації до теперішнього часу залишається найбільш важким для діагностики та лікування злоякісним новоутворенням верхніх дихальних і травних шляхів, і він становить 1,3% від усіх злоякісних новоутворень. Особливістю раку ГГ є висока агресивність, швидке інфільтративне зростання з залученням до процесу навколишніх органів і тканин, високий рівень реґіонарного метастазування - 45-80%. Важкість захворювання у цих хворих зумовлена, перш за все, поширеністю процесу - в Ш-ІV стадіях захворювання діагностується майже у 70% пацієнтів. На цих стадіях показано комбіноване лікування з виконання операції ларінгектоміі з різними видами резекції гортаноглотки, що дозволяє радикально видалити пухлину, але неминуче призводить до стійкої втрати працездатності хворих через порушення функції ковтання, дихання, мовлення. Тому значимість сімейних лікарів – як первої ланки у виявленні хронічних захворювань ЛОР – органів, а також виявлення раку гортані та гортаноглотки дуже висока. На них покладаються питання профілактики, лікування передракових захворювань і своєчасного звернення хворих з початковими стадіями новоутворень до спеціалізованих закладів.Проанализированы результаты лечения местнораспространённого рака гортани (Т2-3). В группе больных, где использовалось комплексное лечение (медикаментозное цитостатическое в сочетании с лучевой терапией) процент больных, которым удалось провести органосохраняющее лечение был значительно больше, по сравнении с группой больных где использовалось комбинированое лечение. При этом годичная и трёхлетняя выживаемость оказалась достоверно выше. Treatment results of locally advanced laryngeal cancer were analysis. The percentage of patients with organ-preserving operations was markedly higher in the group of patients where complex treatment (cytostatic radiotherapy) in comparison to pa¬tient group where combinatory treatment was employed. At this, the one-year and three-year survival proved to be higher.
Ключові слова: рак гортані
комплексне и комбіноване лікування
laryngeal cancer
complex and combinatory treatment
рак гортани
комплексное и комбинированное лечение
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/1706
Розташовується у зібраннях:Наукові праці. Кафедра онкології та радіології з радіаційною медициною

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Monitoring_likuvannya_hvorih.pdf157,11 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.