Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/17067
Назва: Вплив глутамату натрію на органи дихальної системи у щурів
Інші назви: Effect of sodium glutamate on the respiratory system in rats
Автори: Єрошенко, Галина Анатоліївна
Донець, Ілона Миколаївна
Шевченко, Костянтин Васильович
Григоренко, Альона Сергіївна
Кінаш, Оксана В'ячеславівна
Лисаченко, Ольга Дмитрівна
Yeroshenko, G. A.
Donets, I. M.
Shevchenko, K. V.
Grigorenko, A. S.
Kinash, O. V.
Lisachenko, O. D.
Дата публікації: 2021
Видавець: Полтавський державний медичний університет
Бібліографічний опис: Вплив глутамату натрію на органи дихальної системи у щурів / Г. А. Єрошенко, І. М. Донець, К. В. Шевченко [та ін.] // Вісник проблем біології і медицини. – 2021. – Вип. 3 (161). – С. 31–34.
Короткий огляд (реферат): У роботі проведений аналіз даних літературних джерел з приводу впливу глутамату натрію на органи дихальної системи їх особливостей будови та реакцій. Використання харчових добавок викликає значні суперечки, як у науковому товаристві, так і в громадськості, в основному через відсутність ґрунтовних досліджень щодо їх впливу на організм людини. Проведені дослідження не дають остаточної відповіді щодо різного ступеня сприйнятливості людини до ефектів, що проявляються за умови дії харчових добавок, а дані про їх поєднаний вплив відсутні. Особливе занепокоєння вітчизняних і закордонних вчених викликає факт широкого використання харчових добавок у продуктах харчування. Найважливішою гігієнічною особливістю виробництва спеціалізованих продуктів для дитячого і дієтичного харчування, наполягають дослідники, є обмеження використання харчових добавок і категорична заборона на використання синтетичних домішок. У 80-ті роки минулого століття вчені активно аналізували вплив глутамату натрію на дихальні шляхи у пацієнтів з хронічною стабільною астмою. Науковці дійшли висновку, що необхідні подальші клінічні та епідеміологічні дослідження. Критичний аналіз існуючої літератури показує, що багато негативних наслідків вживання глутамату натрію для здоров’я є малоінформативними, оскільки засновані на надмірному дозуванні, яке не відповідає нормам, які зазвичай споживаються в харчових продуктах. Таким чином, встановлено, що вживання глутамату натрію призводить до порушень мікроциркуляції у легенях і застійним явищам у венозному сегменті. Під час досліджень на самперед спостерігається запалення, крім процесів розпаду, що характеризуються розщепленням вуглеводів, жирів, білків, деполімеризацією білково-полісахаридних комплексів і появою недоокиснених продуктів обміну речовин, починають посилюватися і процеси синтезу. В цьому процесі важливого значення набувають фібробласти, клітини сполучної тканини легень, що мають високу активність синтезу, та гістіоцити, які виконують захисну роль.
The paper analyzes the data of literature sources on the effect of monosodium glutamate on the respiratory system, their structural features and reactions. The use of food additives is highly controversial, both in the scientific community and in the public, mainly due to the lack of thorough research on their effects on the human body. Studies have not provided a definitive answer to the varying degrees of human susceptibility to the effects of dietary supplements, and data on their combined effects are lacking. Of particular concern to domestic and foreign scientists is the fact of widespread use of food additives in food. The most important hygienic feature of the production of specialized products for baby and dietary nutrition, the researchers insist, is the restriction of the use of food additives and the categorical ban on the use of synthetic impurities. In the 1980s, scientists actively analyzed the effects of monosodium glutamate on the airways in patients with chronic stable asthma. The researchers concluded that further clinical and epidemiological studies were needed. A critical analysis of the existing literature shows that many of the negative health effects of monosodium glutamate are uninformative because they are based on an overdose that does not meet the standards normally consumed in food. Thus, it was found that the use of monosodium glutamate leads to microcirculation disorders in the lungs and congestion in the venous segment. During research, inflammation is observed, in addition to the processes of decomposition, which are characterized by the breakdown of carbohydrates, fats, proteins, depolymerization of protein-polysaccharide complexes and the appearance of underoxidized metabolic products, and the synthesis processes begin to intensify. In this process, fibroblasts, connective tissue cells of the lungs, which have high synthesis activity, and histiocytes, which play a protective role, become important.
Ключові слова: дихальна система
легені
структура
харчові добавки
глутамат натрію
щурі
respiratory system
lungs
structure
food additives
sodium glutamate
rats
УДК: 613.295(604.4:663.051):616.2-092.9
ISSN: 2077-4214
DOI: 10.29254/2077-4214-2021-3-161-31-34
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/17067
Розташовується у зібраннях:Наукові праці. Кафедра гістології, цитології та ембріології
Вісник проблем біології і медицини, Випуск 3 (161)
Наукові праці. Кафедра біології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Vplyv_glutamaty.pdf190,96 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.