Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/17110
Назва: Сучасні технології ультрасонографії масивних пошкоджень сухожилків ротаторної манжети плечового суглоба
Інші назви: Modern technologies of ultrasonography of massive injuries of the tendons of the rotator cuff of the shoulder joint
Автори: Дудник, Тетяна Анатоліївна
Dudnyk, T. A.
Дата публікації: січ-2021
Видавець: Харківська медична академія післядипломної освіти
Бібліографічний опис: Дудник Т. А. Сучасні технології ультрасонографії масивних пошкоджень сухожилків ротаторної манжети плечового суглоба / Т. А. Дудник // Міжнародний медичний журнал. – 2021. – № 1. – С. 88–91.
Короткий огляд (реферат): В останні роки розвиток технологій призвів до значного прогресу в діагностиці захворювань плечового суглоба. Провідну роль у цьому зіграло вдосконалення таких методів візуалізації, як магнітно-резонансна томографія, ультразвукове сканування з високою роздільною здатністю, які мають перевагу перед традиційною рентгенографією, оскільки дозволяють діагностувати патологію не тільки кісткових структур, але і м’яких тканин. МРТ міцно увійшла у клінічну практику і завдяки науковим дослідженням ряду авторів стала основним методом візуалізації структур м’яких тканин опорно-рухового апарату. Але висока вартість дослідження, тягар для пацієнта та відсутність чітких і остаточних показань для дослідження не дозволяють використовувати цей метод у всіх пацієнтів без винятку. Ультразвукове обстеження вже довело своє право бути одним з основних методів об’єктивної діагностики у пацієнтів з патологією опорно-рухового апарату, а за допомогою високочастотних датчиків можна візуалізувати суглобовий хрящ та його структуру, сухожилки обертальної манжети плеча і сухожилок довгої головки біцепса. Метою нашого дослідження було визначити найбільш значущі диференціально-діагностичні критерії 10 масивного розриву ротаційної манжети плеча за допомогою двовимірного режиму, кольорового та енергетичного доплерівського картування та функціональної ультрасонографії. Оцінювали наступні ехографічні дані: однорідність, ехогенність, цілісність контурів сухожиль, наявність випоту в бурсах та сухожильних оболонках, кількість судинних сигналів у зоні ураження під час кольорового та енергетичного доплерівського картування, результати функціональних тестів, при необхідності. Сучасні можливості ультразвуку, зокрема, кольорове та енергетичне доплерівське картування, функціональна сонографія, дозволяють використовувати його як для первинної діагностики, так і для моніторингу лікування, що в свою чергу безпосередньо впливає на вибір методу лікування.
The possibilities of ultrasonography in the diagnosis of massive injuries of the rotator cuff tendons of the shoulder joint are shown. It was found that the modern capabilities of ultrasound, in particular, color and energy Doppler mapping, functional sonography, make it possible to use it both for primary diagnosis and for monitoring treatment, which in turn directly affects the choice of treatment method.
Ключові слова: плечовий суглоб
ротаторна манжета
ультразвук
shoulder joint
rotator cuff
ultrasound
УДК: 616.721.2-002:616.134.9-005-073.432.25
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/17110
Розташовується у зібраннях:Наукові праці. Кафедра онкології та радіології з радіаційною медициною

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Modern_technologies_of_ultrasonography.pdf299,85 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.