Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/17246
Назва: Доцільність застосування платформи ZOOM для дистанційного навчання на кафедрі патофізіології
Автори: Акімов, Олег Євгенович
Міщенко, Артур Володимирович
Соловйова, Наталія Веніамінівна
Денисенко, Софія Валеріївна
Костенко, Віталій Олександрович
Дата публікації: 3-гру-2021
Видавець: Полтавський державний медичний університет
Бібліографічний опис: Доцільність застосування платформи ZOOM для дистанційного навчання на кафедрі патофізіології / О. Є. Акімов, А. В. Міщенко, Н. В. Соловйова [та ін.] // Медична наука – 2021 : зб. матеріалів Всеукр. наук.-практ. конф. молодих учених, присвяч. 100-річчю Полтавського державного медичного університету, Полтава, 4 грудня 2021 р. – Полтава, 2021. – С. 36.
Короткий огляд (реферат): Одним із складних сучасних викликів, що постали перед системою медичної освіти України, є необхідність організації та проведення навчального процесу із застосуванням технічних засобів дистанційно, що пов’язано із пандемією COVID-19. Це поставило перед системою медичної освіти задачу щодо розробки та впровадження нових форм та методів викладання клінічних та фундаментальних дисциплін. Існує декілька комп’ютерних програм, які можуть бути застосовані для організації навчального процесу: ZOOM, Moodle, Google Classroom, тощо. Проте, варто зазначити, що жодна із цих програм не може бути 100% заміною для традиційної (очної) форми навчання, яка була домінуючою в системі медичної освіти в Україні. Пріорітетною формою дистанційного навчання у Полтавському державному медичному університеті є використання відеоконференцій на платформі ZOOM для проведення практичних занять. Такий підхід до організації практичних занять в дистанційному режимі має ряд недоліків. По-перше, навіть при усному опитуванні контроль за дотриманням студентами принципів академічної доброчесності є досить «умовним», оскільки невиключена можливість відкриття ними сторонніх сайтів та підручників, що призводить до низького рівня об’єктивності такого оцінювання. По-друге, якісна підготовка до ліцензійного іспиту КРОК-1 є також неефективною, оскільки доводиться повністю покладатись на доброчесність студента при вирішенні тестових завдань. По-третє, дана платформа не дозволяє тримати в полі зору одночасно усю групу студентів, оскільки є програмні обмеження щодо виведення на дисплей всіх учасників відеоконференції. По-четверте, дана платформа призводить до швидкого розсіювання уваги у учасників конференції, особливо тих, що безпосередньо не залучені до діалогу із викладачем. По-п’яте, індивідуальне відпрацювання практичних навичок є неможливим, а демонстрація їх групі студентів має низьку ефективність. У підсумку, врахувавши зазначені вище 5 недоліків використання платформи ZOOM для проведення практичних занять, слід зазначити, що застосування цієї платформи є недоцільним для організації дистанційного навчання на кафедрі патофізіології.
УДК: 378.147 : 616–092
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/17246
Розташовується у зібраннях:Наукові праці. Кафедра патофізіології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Docilnist_ZOOM.pdf305,27 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.