Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/17281
Назва: Цифрова рентгенографія в діагностиці переломів нижньої щелепи в межах зубного ряду
Інші назви: Digital radiography in the diagnosis of mandibular fractures within the dentition
Автори: Нестуля, Катерина Ігорівна
Шармазанова, Олена Петрівна
Васько, Лариса Миколаївна
Nestulya, K. I.
Sharmazanova, O. P.
Vasko, L. M.
Дата публікації: чер-2018
Видавець: Національна медична академія післядипломної освіти імені П.Л. Шупика
Бібліографічний опис: Нестуля К. І. Цифрова рентгенографія в діагностиці переломів нижньої щелепи в межах зубного ряду : тези наук.-практ. конф. з міжнар. участю «Помилки променевої діагностики захворювань різних органів та систем», 20–21 вересня 2018 р., Одеса / К. І. Нестуля, О. П. Шармазанова, Л. М. Васько // Радіологічний вісник. – 2018. – № 3–4. – С. 86–87.
Короткий огляд (реферат): Актуальність теми. Діагностика, лікування та реабілітація була і залишається одним з актуальних завдань у щелепно-лицевій хірургії. Аналіз літературних джерел підтверджує перспективність використання комп’ютерних технологій і телемедицини для поліпшення якості діагностики та лікування постраждалих із травмами ЩЛД. Мета дослідження. Вивчити можливості цифрової рентгенографії в діагностиці переломів нижньої щелепи в межах зубного ряду. Об’єкт і методи дослідження. Для досягнення поставленої мети нами було обстежено 19 пацієнтів, із них 15 чоловіків віком від 18 до 65 років та 4 жінки віком від 26 до 48 років із переломами нижньої щелепи в межах зубного ряду. Цифрова рентгенографія було проведена цим пацієнтам на апараті JUMONG E за стандартними укладками. Результати досліджень та їх обговорення. За період 2017-2018 рр. на базі щелепо-лицевого відділення Полтавської обласної клінічної лікарні надано медичну допомогу 284 хворим із переломами нижньої щелепи в межах зубного ряду . Під час первинної діагностики переломів нижньої щелепи в межах зубного ряду методом цифрової рентгенографії ми виявили обмеженість цього методу, а саме 8 пацієнтів із підозрою на переломи нижньої щелепи в зоні кута було відправлено на дообстеження методом конусно-променевої комп’ютерної томографії. Крім того, при рентгенологічному дослідженні вкрай мізерна одержувана діагностична інформація про стан м’яких тканин ЩЛД, хрящових і сполучнотканинних структур. Також у 3 випадках пацієнтам було виконано додаткове обстеження для визначення зсуву відламків методом КЛТ. При виконанні знімків для контролю консолідації переломів у 2 випадках діагностика була ускладнена наявністю іммобілізаційної шини, яка перекривала лінію перелому. Безумовними перевагами цифрової рентгенографії є доступність методу, досить низька доза променевого навантаження, швидкість процедури, здатність запису знімків на цифрові носії, передача зображень мережею. Висновки. Основна роль у діагностиці ушкоджень НЩ належить традиційній рентгенографії, оскільки такі сучасні методики, як комп’ютерна та магнітнорезонансна томографія, дорогі і практично не застосовуються на первинному етапі обстеження пацієнтів, а також рідко використовуються при динамічному спостереженні за процесами репаративного остеогенезу. Незважаючи на недоліки методу та визначаючи можливості методики цифрової рентгенографії, необхідно підкреслити, що вона може і повинна використовуватися як скринінговий метод під час діагностики будь-яких захворювань зубо-щелепної системи, у тому числі у разі переломів нижньої щелепи.
ISSN: 1993-1743
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/17281
Розташовується у зібраннях:Наукові праці. Кафедра онкології та радіології з радіаційною медициною

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Digital_radiography.pdf135,64 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.