Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/17286
Назва: Розробка та втілення у виробництво продуктів харчування, які захищають організм від дії несприятливих чинників зовнішнього середовища
Інші назви: Development and implementation in the production of food that protects the body from the effects of adverse environmental factors
Автори: Почерняєва, Вікторія Федорівна
Васько, Лариса Миколаївна
Жукова, Тетяна Олександрівна
Корнєєв, Олег Вітольдович
Дата публікації: жов-2018
Видавець: Українська медична стоматологічна академія
Бібліографічний опис: Розробка та втілення у виробництво продуктів харчування, які захищають організм від дії несприятливих чинників зовнішнього середовища / В. Ф. Почерняєва, Л. М. Васько, Т. О. Жукова, О. В. Корнєєв // Біологічні, медичні та науково-педагогічні аспекти здоров’я людини : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф., (Полтава, 4–5 жовт. 2018 р.). – Полтава, 2018. – С. 187–188.
Короткий огляд (реферат): Останнім часом в Україні склалася ситуація, яка визначається як «екологічно небезпечна». Зростання кількості нових хімічних сполук, нейроемоційна напруга, зовнішнє і внутрішнє радіаційне опромінення, рафінованість харчування сучасної людини призводять до активації реакцій вільнорадикального окиснення та виснаження систем антиоксидантного захисту. Надлишкове накопичення продуктів вільнорадикального окиснення призводить до розвитку вторинного імунодефіциту, передчасного старіння організму, зростання онкологічних, алергічних та аутоімунних захворювань. Останнім часом суттєва увага вчених спрямована на біологічно активні речовини (БАР) ехінацеї пурпурової. Фітосклад цієї рослини унікальний, оскільки містить комплекси полісахаридів, біофлавоноїдів, вітамінів та мікроелементів. У США, Швеції, Німеччині на основі БАР ехінацеї пурпурової розроблені препарати, які широко представлені у фармакопеях цих країн і використовуються як імуномодулюючі засоби для лікування і профілактики вірусних і бактеріальних інфекцій. Вченими Української медичної стоматологічної академії розроблений перший вітчизняний препарат ехінацеї - «Екстракт ехінацеї водно-спиртовий» промисловий випуск даного препарату відбувається на виробничих потужностях фірм «Євразія», «Лубнифарм». Доклінічні дослідження показали, що екстракт ехінацеї пурпурової має максимально виражену біологічну активність у комбінації з аскорбінові вою кислотою, бета-каротином і біофлавоноїдами. Отримані дані стали підставою для розробки фізіологічно збалансованої комбінації екстракту ехінацеї пурпурової із зазначеними компонентами у вигляді плодово-ягідних соків. Г'' Розроблена рецептура і нормативно-технічна документація на лікувально-профілактичні соки для дітей і дорослих, проведена клінічна оцінка соків як засобів профілактики станів, пов'язаних з активацією реакцій вільнорадикального окиснення. Зміну психоемоційного статусу під впливом використання соків з екстрактом ехінацеї було досліджено у студентів під час екзаменаційної сесії, тобто в умовах посиленої нейроемоційної напруги. Споживання соків з екстрактом ехінацеї сприяло підвищеннної працездатності, зосередженню уваги, поліпшенню пам'яті, енергійності, зменшенню втомлювальності та зміцненню сну. Такий результат свідчить про стреспротекторну дію апробованих соків. Лікувальний ефект напою був випробуваний на добровольцях ліквідаторах наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Таким чином, проведені дослідження показали, що плодово-ягідні напої з включенням екстракту ехінацеї пурпурової доцільно використовувати за метою профілактики для підвищення опірності організму та його адаптаційних можливостей в умовах дії несприятливих екологічних чинників.
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/17286
Розташовується у зібраннях:Наукові праці. Кафедра онкології та радіології з радіаційною медициною

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Development_and_implementation.pdf282,84 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.