Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/17373
Назва: The impact of the complex food additives on the glandular apparatus of the rat’s duodenal mucosa
Інші назви: Дія комплексу харчових добавок на залозистий аппарат слизової оболонки 12-палої кишки щурів
Автори: Bilash, V. P.
Grygorenko, A. S.
Yeroshenko, G. А.
Shevchenko, K. V.
Lysachenko, O. D.
Zviaholska, I. M.
Tymoshenko, Yu. V.
Khilinska, T. V.
Білаш, Валентина Павлівна
Григоренко, Альона Сергіївна
Єрошенко, Галина Анатоліївна
Шевченко, Костянтин Васильович
Лисаченко, Ольга Дмитрівна
Звягольська, Ірина Миколаївна
Тимошенко, Юлія Володимирівна
Хілінська, Тетяна Володимирівна
Дата публікації: 2021
Видавець: Полтавський державний медичний університет
Бібліографічний опис: The impact of the complex food additives on the glandular apparatus of the rat’s duodenal mucosa / V. P. Bilash, A. S. Grygorenko, G. А. Yeroshenko [et al.] // Світ медицини та біології. – 2021. – № 4 (78). – С. 196–202.
Короткий огляд (реферат): The effect of a complex of food additives of monosodium glutamate, sodium nitrite and Ponceau 4R on the state of the crypt of the mucosa of the duodenum of rats in the early stages of the experiment leads to a decrease in mean morphometric values of crypt body components, which subsequently leads to disorders of microcirculation in blood vessels, the development of hypoxia and the occurrence of an inflammatory reaction. As a result, increasing dystrophic changes in the cells of the epithelium of the intestinal glands develop, which is manifested by a decrease in the average values of the quantitative indicator of the cellular composition of the epithelium of the crypts. Further, as a result of compensatory-restorative reactions, complete recovery does not occur, which is confirmed by a decrease in the mean values of the metric values of the crypt body with decreasing epithelial cell height, against a decrease in epithelial cell composition and local immunity during the experiment.
Дія комплексу харчових добавок глутамату натрію, нітриту натрію та Понсо 4R на стан крипт слизової оболонки 12-палої кишки щурів на ранніх термінах експерименту призводить до зменшення середніх значень морфометричних показників компонентів тіла крипт, зі зменшенням висоти епітеліоцитів, відбувається внаслідок безпосереднього впливу складових елементів харчових добавок, що у подальшому призводить до порушень мікроциркуляції у судинах, розвитком гіпоксії та виникненням запальної реакції. Внаслідок чого розвиваються наростаючі дистрофічні зміни у клітинах епітелію кишкових залоз, що проявляється зменшення середніх значень кількісного показника клітинного складу епітелію крипт. Далі у результаті компенсаторно-відновлювальних реакцій повного відновлення не відбувається, що підтверджується зниженням середніх значень метричних показників тіла крипт зі зменшенням висоти епітеліоцитів, на тлі зниження чисельності клітинного складу епітелію і з напруженням місцевого імунітету протягом експерименту.
Ключові слова: sodium glutamate
sodium nitrite
Ponceau 4R
duodenum
crypts
rats
глутамат натрію
нітрит натрію
Понсо 4R
12-пала кишка
крипти
щурі
УДК: 616.342:599.323.4:641
ISSN: 2079-8334
DOI: 10.26724/2079-8334-2021-4-78-196-202
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/17373
Розташовується у зібраннях:Наукові праці. Кафедра післядипломної освіти лікарів-стоматологів
Світ медицини та біології, № 4 (78)
Наукові праці. Кафедра анатомії людини
Наукові праці. Кафедра гістології, цитології та ембріології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
The_impact_of_the_complex_food_additives_on_the_glandular_apparatus_of_the_rat’s_duodenal_mucosa.pdf592,95 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.