Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/17402
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorYachmin, А. І.-
dc.contributor.authorYeroshenko, G. A-
dc.contributor.authorShevchenko, K. V.-
dc.contributor.authorBilash, S. M.-
dc.contributor.authorLysachenko, O. D-
dc.contributor.authorSokolenko, V. M-
dc.contributor.authorSharlai, N. M.-
dc.contributor.authorKlepets, O. V.-
dc.contributor.authorЯчмінь, Анастасія Ігорівна-
dc.contributor.authorШевченко, Костянтин Васильович-
dc.contributor.authorБілаш, Сергій Михайлович-
dc.contributor.authorЛисаченко, Ольга Дмитрівна-
dc.contributor.authorСоколенко, Валентина Миколаївна-
dc.contributor.authorШарлай, Наталія Миколаївна-
dc.contributor.authorКлепець, Олена Вікторівна-
dc.date.accessioned2022-01-10T09:13:10Z-
dc.date.available2022-01-10T09:13:10Z-
dc.date.issued2021-
dc.identifier.citationRemodeling of the gastric fundic vasculature under the effect of complex of monosodium glutamate, sodium nitrite and ponceau 4r / А. І. Yachmin, G. A. Yeroshenko, K. V. Shevchenko [et al.] // Світ медицини та біології. – 2021. – № 4 (78). – С. 255–261.uk_UA
dc.identifier.issn2079-8334-
dc.identifier.urihttp://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/17402-
dc.description.abstractThe paper presents the data of morphometric study of the effect of the food additives complex on the state of the vasculature of the stomach fundus under the action of the complex of monosodium glutamate, sodium nitrite and Ponceau 4R food additives. It was found that in the early stages of the experiment there was spasm of blood vessels of the hemomicrocirculatory bed due to the direct effect of food additives on the mucous membrane, which led to increased diameters of submucosal vessels as a result of hemodynamic conditions of the mucous membrane. Further development of the inflammatory reaction and the phenomenon of hypoxia led to compensatory-restorative reactions, but complete recovery did not occur, which at the end of the experiment was expressed by decompensation of the resistive link, metabolic spasm and increased lumen of the capacitive link.uk_UA
dc.description.abstractВ роботі наведені дані морфометричного дослідження дії комплексу харчових добавок на стан судинного русла фундального відділу шлунка при дії комплексу харчових добавок глутамату натрію, нітриту натрію та Понсо 4R. Було встановлено, що на ранніх етапах експерименту спостерігався спазм судин гемомікроциркуляторного русла внаслідок безпосереднього впливу складових харчових добавок на слизову оболонку, що призвело до збільшенням діаметрів судин підслизової основи, як результат порушення гемодинамічних умов у слизовій оболонці. В подальшому розвиток запальної реакції та явища гіпоксії призвело до виникнення компесаторно-відновлювальних реакцій, але повного відновлення не відбувалось, що на кінець експерименту проявлялось декомпенсацією резистивної ланки, спазмом обмінної та збільшенням просвіту ємнісної ланки.uk_UA
dc.language.isoenuk_UA
dc.publisherПолтавський державний медичний університетuk_UA
dc.subjectfundus of stomachuk_UA
dc.subjectvesselsuk_UA
dc.subjectfood supplementsuk_UA
dc.subjectmucous membraneuk_UA
dc.subjectratsuk_UA
dc.subjectфундальний відділ шлункаuk_UA
dc.subjectхарчові добавкиuk_UA
dc.subjectсудиниuk_UA
dc.subjectщуриuk_UA
dc.subjectслизова оболонкаuk_UA
dc.titleRemodeling of the gastric fundic vasculature under the effect of complex of monosodium glutamate, sodium nitrite and ponceau 4ruk_UA
dc.title.alternativeРемоделювання судинного русла фундального відділу шлунка при дії комплексу глутамату натрію, нітриту натрію та понсо 4ruk_UA
dc.typeArticleuk_UA
dc.identifier.doi10.26.724/2079-8334-2021-4-78-255-261-
dc.subject.udc616.33:615.24:599.323.41uk_UA
Розташовується у зібраннях:Наукові праці. Кафедра фізіології
Світ медицини та біології, № 4 (78)
Наукові праці. Кафедра гістології, цитології та ембріології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
complex_ of_ monosodium _glutamate.pdf734,47 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.