Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/17439
Назва: Морфометрична характеристика м'язів язика за умов комбінованого впливу харчових добавок в експерименті
Інші назви: Морфометрические характеристики мышц языка в условиях комбинированного влияния пищевых добавок в эксперименте
Morphometric description of muscles of the tongue under the experimental combined effect of food additives
Автори: Кока, Володимир Миколайович
Старченко, Іван Іванович
Ройко, Наталія Віталіївна
Мустафіна, Галія Міркатівна
Филенко, Борис Миколайович
Koka, V.
Starchenko, I.
Royko, N.
Mustafina, G.
Fylenko, B.
Дата публікації: 2021
Видавець: Полтавський державний медичний університет
Бібліографічний опис: Морфометрична характеристика м'язів язика за умов комбінованого впливу харчових добавок в експерименті / В. М. Кока, І. І. Старченко, Н. В. Ройко, Г. М. Мустафіна, Б. М. Филенко // Актуальні проблеми сучасної медицини: Вісник Української медичної стоматологічної академії. – 2021. – Т. 21, Вип. 4 (76). – 148–152.
Короткий огляд (реферат): Особливості структурної організації язика досить часто стають об'єктом дослідження вітчизняних і зарубіжних вчених. При цьому, більшість сучасних наукових робіт присвячені вивченню особливостей будови слизової оболонки язика. Зміни, які відбуваються в м'язах язика під дією тих чи інших несприятливих факторів, в більшості випадків описані недостатньо. Мета роботи: вивчення в експерименті морфометричних параметрів м'язів язика білих щурів в умовах введення в раціон комплексу харчових добавок (глютамат натрію, нітриту натрію, понсо 4R) в динаміці впродовж 16 тижнів. Дослідження виконано на 60 безпородних білих щурах. Тварини експериментальних груп додатково до стандартного раціону, отримували комбінацію харчових добавок – глутамат натрію, понсо R-4, нітрат натрію протягом 1,4,8,12 і 16 тижнів. Тварин виводили з експерименту шляхом передозування тіопенталового наркозу. З препаратів язика виготовляли традиційні гістологічні мікропрепарати, які фарбували гематоксиліном і еозином. На мікропрепаратах вимірювали співвідношення між м'язовою та сполучною тканиною, діаметр м'язових волокон язика в ділянці кінчика, тіла і прикореневих відділах. Проведеними дослідженнями встановлено, що введення в раціон лабораторних тварин комплексу харчових добавок (глютамат натрію, нітриту натрію, понсо 4R) впродовж одного тижня призводило до збільшення в язиці відносної кількості м'язової тканини і до різнорідної зміни діаметра м'язових волокон в ділянці верхівки, тіла і в прикореневих відділах. Описані зміни можуть бути обумовлені змінами характеру рухів язика в процесі перемішування їжі, при адаптації до змін в раціоні харчування. Починаючи з 4 тижня після додаткового введення в раціон лабораторних тварин комплексу харчових добавок, в м'язових волокнах всіх відділів язика спостерігались прогресивні атрофічні зміни, які проявлялись поступовим зменшенням діаметра м’язових волокон. При цьому, починаючи з 4 тижня, в язиціекспериментальних тварин мало місце поступове зменшення відносної кількості м'язових волокон і збільшення відносної кількості сполучної тканини.
The peculiarities of the structural organization of the tongue quite often become the object of research by domestic and foreign researchers. At the same time, most of the contemporary scientific works are devoted to the study of the structural features of the lingual mucosa. Changes in the muscles of the tongue under the influence of certain unfavorable factors, in most cases, are insufficiently described. Aim: experimental study of the morphometric parameters of muscles of the tongue of the albino rats in introduction of complex food additives (monosodium glutamate, sodium nitrite, Ponceau 4R) into the ration over a period of 16 weeks. 60 outbred albino rats were involved into the study. The ration of experimental animals was supplemented with complex food additives, namely, monosodium glutamate, Ponceau 4R, sodium nitrite for 1 and 4 weeks. Animals of the experimental groups, in addition to the standard diet, received a combination of food additives - monosodium glutamate, ponceau 4R, sodium nitrate for 1, 4, 8, 12 and 16 weeks. The animals were sacrificed under thiopentone anesthesia overdose. Conventional histological microspecimens were made from tongue preparations, stained with hematoxylin and eosin. On the microspecimens, the ratio between the muscle and connective tissues, the diameter of the muscle fibers of the tongue on the tip, body and base were measured. The findings of the studies have shown that introduction of complex food additives (monosodium glutamate, sodium nitrite, Ponceau 4R) into the ration of laboratory animals for one week leads to an increase in the relative amount of muscle tissue in the tongue and to a heterogeneous change in the diameter of muscle fibers on the tip, body and base. The described parameters resulted from the changes in the nature of the movement of the tongue in the process of food mixing, when adapting to changes in the ration. Starting from week 4 of consumption of complex food additives supplemented into the ration of the laboratory animals, progressive atrophic changes were observed in the muscle fibers of all parts of the tongue, manifested by a gradual decrease in the diameter. At the same time, gradual decrease in the relative amount of muscle fibers and an increase in the relative amount of connective tissue were noted in the tongue of experimental animals.
Ключові слова: м'язові волокна
сполучна тканина
язик
харчові добавки
мышечные волокна
соединительная ткань
язык
пищевые добавки
muscle fibers
connective tissue
tongue
food additives
УДК: 616-091
ISSN: 2077-1096
2077-1126
DOI: 10.31718/2077–1096.21.4.148
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/17439
Розташовується у зібраннях:Наукові праці. Кафедра патологічної анатомії та судової медицини
Актуальні проблеми сучасної медицини: Вісник Української медичної стоматологічної академії, Том 21, вип. 4 (76)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Morphometric_description_tongue_muscles.pdf973,48 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.