Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/17485
Повний запис метаданих
Поле DC | Значення | Мова |
---|---|---|
dc.contributor.author | Лобань, Галина Андріївна | - |
dc.contributor.author | Боброва, Нелля Олександрівна | - |
dc.contributor.author | Дев'яткіна, Наталія Миколаївна | - |
dc.contributor.author | Балюк, Олена Євгенівна | - |
dc.contributor.author | Важнича, Олена Митрофанівна | - |
dc.contributor.author | Loban, G. A. | - |
dc.contributor.author | Bobrova, N. O | - |
dc.contributor.author | Devyatkina, N. M. | - |
dc.contributor.author | Balyuk, O. E | - |
dc.contributor.author | Vazhnicha, O. M. | - |
dc.date.accessioned | 2022-01-20T07:50:36Z | - |
dc.date.available | 2022-01-20T07:50:36Z | - |
dc.date.issued | 2021 | - |
dc.identifier.citation | Реєстраційна картка технології № 0621U000111. Технологія оцінки чутливості еталонних станів мікроорганізмів до комбінованої дії ефірних олій і мексидолу / заяв. Г. А. Лобань, Н. О. Боброва, Н. М. Дев’яткіна, О. Є. Балюк, О. М. Важнича ; власник Полтавський державний медичний університет. – № Держреєстрації НДДКР : 0118U004456 ; опубл. 18.11.2021. | uk_UA |
dc.identifier.uri | http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/17485 | - |
dc.description.abstract | Комбінування ефірної олії з мексидолом майже закономірно збільшувало чутливість еталонних штамів стафілококу і кишкової палички до цих засобів, що було подібно до здатності мексидолу посилювати чутливість цих мікроорганізмів до антибіотиків. Оскільки ад’ювантна дія мексидолу стосувалася багатьох олій з різним хімічним складом, важко пов’язати її з певним класом сполук (монотерпени, терпеноїди, оксиди терпеноїдів та інші), що визначають механізм дії ефірних олій. Беручи до уваги здатність мексидолу змінювати в’язкість клітинних мембран і регулювати функціонування мембранозв’язаних комплексів у макроорганізмі, можна припустити, що він полегшує розподіл ефірних олій в ліпідних компонентах клітинної стінки та ліпідах мембран бактеріальних клітин, збільшуючи в такий спосіб чутливість мікроорганізмів до цих, як прийнято вважати, мембранотропних агентів, які зумовлюють бактерицидну дію завдяки порушенню цілісності клітинних мембран бактерій і витоку електролітів. | uk_UA |
dc.language.iso | uk | uk_UA |
dc.subject | чутливість мікроорганізмів | uk_UA |
dc.subject | S. aureus | uk_UA |
dc.subject | E. coli | uk_UA |
dc.subject | мексидол | uk_UA |
dc.subject | ефірна олія | uk_UA |
dc.title | Технологія оцінки чутливості еталонних штамів мікроорганізмів до комбінованої дії ефірних олій і мексидолу | uk_UA |
dc.title.alternative | Technology for assessing the sensitivity of reference strains of microorganisms to the combined action of essential oils and mexidol | uk_UA |
dc.type | Other | uk_UA |
Розташовується у зібраннях: | Нововведення, технології (РКТ) Інтелектуальна власність. Кафедра мікробіології, вірусології та імунології |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
technology_ for_ assessing.pdf | 210,72 kB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.