Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/1753
Назва: Регуляція фулереном С 60 фагоцитозу імунних клітин
Автори: Мамонтова, Тетяна Василівна
Куценко, Неля Леонідівна
Микитюк, Марина Володимирівна
Куценко, Лариса Олександрівна
Боброва, Нелля Олександрівна
Весніна, Людмила Едуардівна
Кайдашев, Ігор Петрович
Дата публікації: 11-гру-2010
Видавець: Вищий державний навчальний заклад України "Українська медична стоматологічна академія"
Бібліографічний опис: Регуляція фулереном С 60 фагоцитозу імунних клітин / Т. В. Мамонтова, Н. Л. Куценко, М. В. Микитюк, [та ін.] // Матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції : «Медична наука – 2010». – 2010. – С. 118.
Короткий огляд (реферат): Нещодавно відкриті наночасточки, а саме фулерен (FС60), завдяки своїм унікальним фізико-хімічним властивостям може проявляти цитопротекторний, антиоксидантний, антибактеріальний ефект та регулювати адгезію, міграцію та синтез прозапальних цитокінів в імунних клітинах. Метою роботи стало вивчення впливу водної дисперсії FС60 на реакції фагоцитозу імунних клітин. В роботі досліджено клітини периферичної крові 10 донорів, які інкубували з FС60 в дозі 0,01 і 0,1 μМ/л протягом 10 хв. при 37ºС. Функціональну активність клітин оцінювали за показниками фагоцитозу, НСТ-тесту, активності лізосомальних катіонних білків (ЛКБ) та мієлопероксидази, хемілюмінесценції (ХЛ), рівень експресії молекул міжклітинної адгезії CD54 (ICAM-1) визначали проточною цитометрією. В роботі встановлено, що внесення FС60 в дозі 0,01 μМ/л призводило до вірогідного зниження активності мієлопероксидази, індукованої ХЛ та навпаки до підвищення кисень-активуючої активності нейтрофілів. На моноцитах експресія CD54 вірогідно знижувалась під впливом FС60 в дозі 0,1 μМ/л, на лімфоцитах - при внесенні FС60 в обох дозах. На нейтрофілах вірогідних змін рівня експресії CD54 не виявлено. Таким чином, отримані дані свідчать про неспецифічний вплив FС60 на різні етапи та механізми реакції фагоцитозу. FС60 проявляє переважно супресивний вплив на активність мієлопероксидази, рівень індукованої ХЛ та молекули CD54 в імунних клітинах за рахунок впливу на властивості клітинної мембрани. Отже, представлені результати вказують на перспективність використання FС60 в регуляції окремих етапів фагоцитарних реакцій імунних клітин.
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/1753
Розташовується у зібраннях:Наукові праці. НДІ ГІОРПФ

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
regul.pdf165,54 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.