Please use this identifier to cite or link to this item: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/17549
Title: Evaluation of susceptibility of reference strains of microorganisms to the combined action of essential oils and mexidol
Other Titles: Оцінка чутливості еталонних штамів мікроорганізмів до комбінованої дії ефірних олій і мексидолу
Authors: Bobrova, N. A.
Vazhnichaya, E. M.
Loban, G. A.
Devyatkina, T. A.
Lugovaya, L. A.
Balyuk, O. Ye.
Bashtovenko, O. A.
Боброва, Нелля Олександрівна
Важнича, Олена Митрофанівна
Лобань, Галина Андріївна
Дев'яткіна, Тетяна Олексіївна
Лугова, Любов Олександрівна
Балюк, Олена Євгенівна
Баштовенко, Оксана Анатоліївна
Issue Date: 2021
Publisher: Полтавський державний медичний університет
Citation: Evaluation of susceptibility of reference strains of microorganisms to the combined action of essential oils and mexidol / N. A. Bobrova, E. M. Vazhnichaya, G. A. Loban [et al.] // Світ медицини та біології. – 2021. – № 2 (76). – С. 173–178.
Abstract: The susceptibility of the reference strains S. aureus ATCC 25923 and E. coli ATCC 25922 to 14 essential oils (EOs) and their combinations with mexidol (ethylmethylhydroxypyridine succinate) was studied using the disk diffusion method. It was shown that a combination of all EOs (with the exception of EOs of eucalyptus and ginger) with mexidol increases the susceptibility of S. aureus ATCC 25923 to these agents, with the most pronounced effect being observed with oils of lemon, lavender, fir, and rose. The susceptibility of E. coli ATCC 25922 to EOs of cinnamon, mint, tea tree, rose, eucalyptus, cloves, and sage significantly increases when combined with mexidol, and this effect is most pronounced when using combinations of mexidol with rose, eucalyptus, and clove oils. The discovered ability of mexidol to increase the susceptibility of microorganisms to EOs can be a basis for the development of pharmaceutical compositions with these substances in which an enhanced antimicrobial effect will accompanied by an antioxidant activity and low toxicity.
Досліджено чутливість еталонних штамів мікроорганізмів S. aureus АТСС 25923 та E. coli АТСС 25922 до 14 ефірних олій (ЕО) та їх комбінацій з мексидолом (етилметилгідроксипіридину сукцинатом) за допомогою диск-дифузійного методу. Показано, що комбінування всіх ЕО (за винятком ЕО евкаліпту та імбиру) з мексидолом збільшує чутливість S. aureus АТСС 25923 до цих засобів, причому найбільш виразний ефект спостерігається стосовно олій лимону, лаванди, піхти та троянди. Чутливість E. coli АТСС 25922 ло ЕО кориці, м’яти, чайного дерева, троянди, евкаліпту, гвоздики і шавлії істотно зростає при їх комбінуванні з мексидолом, причому найбільш виразним такий ефект є при використанні комбінацій мексидолу з оліями троянди, евкаліпту та гвоздики. Виявлена здатність мексидолу підвищувати чутливість мікроорганізмів до ЕО може стати основою для розробки фармацевтичних композицій з цими компонентами, у яких посилена антимікробна дія буде поєднуватись з антиоксидантною активністю і низькою токсичністю.
Keywords: microorganisms susceptibility
essential oil
E. coli
S. aureus
mexidol
чутливість мікроорганізмів
E. coli
S. aureus
мексидол
ефірна олія
UDC: 615.28.547.913
ISSN: 2079-8334
DOI: 10.26724/2079-8334-2021-2-76-173-178
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/17549
Appears in Collections:Наукові праці. Кафедра мікробіології, вірусології та імунології
Світ медицини та біології, № 2 (76)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
evaluation_of_susceptibility.pdf697,92 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.