Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/18242
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorКока, Володимир Миколайович-
dc.contributor.authorСтарченко, Іван Іванович-
dc.contributor.authorРойко, Наталія Віталіївна-
dc.contributor.authorФиленко, Борис Миколайович-
dc.contributor.authorПроскурня, Сергій Анатолійович-
dc.contributor.authorKoka, V.-
dc.contributor.authorStarchenko, I.-
dc.contributor.authorRoyko, N.-
dc.contributor.authorFylenko, B.-
dc.contributor.authorProskurnya, S.-
dc.date.accessioned2022-05-11T11:19:50Z-
dc.date.available2022-05-11T11:19:50Z-
dc.date.issued2022-
dc.identifier.citationОсобливості будови кровоносного мікроциркуляторного русла слизової оболонки язика за умов комбінованого впливу харчових добавок в експерименті / В. М. Кока, І. І. Старченко, Н. В. Ройко, Б. М. Филенко, С. А. Проскурня // Український журнал медицини, біології та спорту. – 2022. – Т. 7, № 2 (36). – С. 49–53.uk_UA
dc.identifier.issn2415-3060-
dc.identifier.issn2522-4972-
dc.identifier.urihttp://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/18242-
dc.description.abstractМетою роботи було вивчення в експерименті морфологічних особливостей кровоносного мікроциркуляторного русла слизової оболонки спинки язика білих щурів, при введенні в раціон комплексу харчових добавок (глутамату натрію, нітриту натрію, Понсо 4R) в динаміці протягом 4 тижнів. Матеріали та методи. Дослідження виконано на 30 безпородних білих щурах обох статей, масою 204±0,67 г. Усі дослідження було проведено відповідно до норм біоетики та етичних принципів роботи з експериментальними тваринами. Експериментальним тваринам додатково вводили в раціон комбінацію харчових добавок – глутамат натрію, Понсо 4R та нітрат натрію протягом 1 та 4 тижнів. З препаратів язика виготовлялися традиційні парафінові та напівтонкі зрізи, що вивчалися за допомогою світлового мікроскопа. Результати. Встановлено, що після включення до харчового раціону лабораторних тварин комплексу харчових добавок протягом одного тижня, у власній пластинці слизової оболонки спинки язика мало місце запустіння артеріол і повнокрів’я вен. Досить часто у периваскулярних просторах спостерігались явища підвищеної гідратації інтерстицію. Через 4 тижні після включення до харчового раціону тварин комплексу харчових добавок, у всіх ланках кровоносного мікроциркуляторного русла спостерігались явища недокрів’я. Як в артеріолах, так і в обмінних мікросудинах досить часто відзначалось набухання ендотеліоцитів. Проведення морфометричних досліджень свідчить про поглиблення процесів, що мали місце в попередній експериментальній групі. Так, в досліджуваних відділах слизової оболонки спинки язика продовжувалось збільшення щільності кровоносних мікросудин. Діаметр кровоносних мікросудин в усіх досліджуваних відділах слизової оболонки спинки язика незначно збільшився. Висновки. Результати морфометричних досліджень свідчать, що введення в раціон комплексу харчових добавок призводить до збільшення кількості кровоносних мікросудин у всіх відділах слизової оболонки язика та незначного збільшення діаметра всіх ланок кровоносного мікроциркуляторного русла. Описані зміни мають прогресуючий характер і стають більш очевидними до кінця експериментального терміну. The purpose of the study was the experimental study of the progressing morphological peculiarities of the blood microcirculatory bed of the tongue back mucosa of the albino rats who consumed food additives (monosodium glutamate, sodium nitrite, Ponceau 4R), supplemented to their ration, during 4 weeks. Materials and methods. The experiment involved 30 outbred albino rats of both gender, weighted 204±0.67 g. All studies were conducted in accordance with the norms of bioethics and ethical principles of work with experimental animals. Experimental animals consumed the combination of food additives, namely, monosodium glutamate, Ponceau 4R and sodium nitrate, supplemented to their ration, during 1 and 4 weeks.Conventional paraffin and semi-thin sections were made from the tongue preparations and studied using the light microscope. Results and discussion. It has been established that the consumption of the complex of food additives, supplemented to the daily ration of the laboratory animals during 1 week caused a desolation of arterioles and plethora of veins in the lamina propria of the mucous membrane of the back of the tongue. The phenomena of increased hydration of the interstitium were quite often observed in the perivascular spaces. Following the 4 weeks of the consumption of the supplemented food additives all sections of the blood microcirculatory bed showed the phenomena of anemia. Swelling of the endothelial cells was often observed in both arterioles and exchange microvessels. Conducting morphometric studies indicates the deepening of the processes that took place in the previous experimental group. Thus, in the studied parts of the mucous membrane of the back of the tongue the increase of the density of blood microvessels continued. The diameter of blood microvessels in all studied sections of the mucous membrane of the back of the tongue increased slightly. This is the first article which investigates the morphometric parameters of the blood microcirculatory tract structure of the tongue mucous membrane under the combined effects of food additives. Conclusion. The findings of the morphometric studies show that consumption of the complex of food additives, supplemented to the ration, leads to an increase in the number of blood vessels in all parts of the mucous membrane of the tongue and a slight enlargement of the diameter of all sections of the blood microcirculatory bed. The described changes are progressive and become more obvious by the end of the experimental period.uk_UA
dc.language.isoukuk_UA
dc.publisherЧорноморський національний університет імені Петра Могили (м. Миколаїв)uk_UA
dc.subjectязикuk_UA
dc.subjectслизова оболонкаuk_UA
dc.subjectкровоносне мікроциркуляторне руслоuk_UA
dc.subjectхарчові добавкиuk_UA
dc.subjecttongueuk_UA
dc.subjectmucous membraneuk_UA
dc.subjectblood microcirculatory beduk_UA
dc.subjectfood additivesuk_UA
dc.titleОсобливості будови кровоносного мікроциркуляторного русла слизової оболонки язика за умов комбінованого впливу харчових добавок в експериментіuk_UA
dc.title.alternativePeculiarities of the Structure of the Blood Microcirculatory Bed of the Tongue Mucosa under the Simulated Combined Effect of Food Additives in the Experimentuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
dc.identifier.doi10.26693/jmbs07.02.049-
dc.subject.udc616.313:616.1:641uk_UA
Розташовується у зібраннях:Наукові праці. Кафедра патологічної анатомії та судової медицини

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
mikrocyrkulatorne_ruslo_iazyka.pdf278,31 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.