Please use this identifier to cite or link to this item: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/18321
Title: Вплив консервантів та азобарвників на органи шлунково-кишкового тракту
Other Titles: Effect of preservatives and azo-dyes on the organs of the gastrointestinal tract
Authors: Ячмінь, Анастасія Ігорівна
Єрошенко, Галина Анатоліївна
Білаш, Сергій Михайлович
Шевченко, Костянтин Васильович
Лисаченко, Ольга Дмитрівна
Ваценко, Анжела Володимирівна
Передерій, Ніна Олександрівна
Yachmin, A. I.
Yeroshenko, G. A.
Bilash, S. M.
Shevchenko, K. V.
Lisachenko, O. D.
Vatsenko, A. V.
Perederii, N. A.
Issue Date: 2022
Publisher: Полтавський державний медичний університет
Citation: Вплив консервантів та азобарвників на органи шлунково-кишкового тракту / А. І. Ячмінь, Г. А. Єрошенко, С. М. Білаш [та ін.] // Світ медицини та біології. – 2022. – Вип. 1 (163). – С. 75–80.
Abstract: Нітрати, будучи типовими ксенобіотиками, залучаються мікрофлорою людини і тварин в метаболічні процеси, в ході яких відновлюються спочатку до нітриту, а потім до катіона амонію, через освіту ряду проміжних продуктів. Нітрати і нітрити (NOS) при хронічному надходженні в великих кількостях призводять до утворення метгемоглобіну, в результаті чого може розвинутися хронічна аліментарна нітратно-нітритна метгемоглобінемія. Таким чином, основним місцем утворення реактивних сполук є шлунково-кишковий тракт (ШКТ) – центральний орган певних аспектів хімічної біології і фізіології цих сполук. Ponceau 4R (E 124) (синоніми: Acid Red 18, New Coccine) – це сульфований моноазобарвник, що включає переважно тринатрієвий 2-гідрокси-1‐ (4-сульфонато-1-нафтилазо) нафталін-6,8-дисульфонат (хімічна формула C20H11N2Na3O10S3, номер CAS 2611‐82‐7, молекулярна маса 604,48). Ponceau 4R виготовляється шляхом з’єднання діазотованої нафтіонової кислоти з кислотою G (2-нафтол-6,8-дисульфонової кислоти) і перетворення продукту сполучення в тринатрієву сіль і випускається у вигляді водорозчинного червоного порошку або гранул.
Nitrates, being typical xenobiotics, are involved by human and animal microflora in metabolic processes, during which they are reduced first to nitrite and then to ammonium cation, through the formation of a number of intermediates. Nitrates and nitrites (NOS) in chronic intake in large quantities lead to the formation of methemoglobin, which may result in the development of chronic alimentary nitrate-nitrite methemoglobinemia. Thus, the main site of formation of reactive compounds is the gastrointestinal tract (GI tract) – the central organ of certain aspects of chemical biology and physiology of these compounds. Ponceau 4R (E 124) (synonyms: Acid Red 18, New Coccine) is a sulfonated monoazo dye comprising predominantly trisodium 2-hydroxy-1- (4-sulfonate-1-naphthylazo) naphthalene-6,8-disulfonate (chemical formula C20H11N2Na3O10S3, CAS number 2611-82-7, molecular weight 604.48). Ponceau 4R is made by combining diazotized naphthionic acid with acid G (2-naphthol-6,8-disulfonic acid) and converting the coupling product into the trisodium salt and is available as a water-soluble red powder or granules.
Keywords: нітрит натрію
Ponceau 4R
органи шлунково-кишкового тракту
sodium nitrite
Ponceau 4R
organs of the gastrointestinal tract
UDC: 616.33/.34:615.24
ISSN: 2077-4214
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/18321
Appears in Collections:Вісник проблем біології і медицини, Випуск 1 (163)
Наукові праці

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Effect_of_preservatives_and_azo-dyes_on_the_organs.pdf234,24 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.