Please use this identifier to cite or link to this item: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/18322
Title: Вплив харчового барвника понсо 4R на організм людини та тварин
Other Titles: Effect of ponceau 4r food dye on humans and animals: the literature review
Authors: Єрошенко, Галина Анатоліївна
Кінаш, Оксана В'ячеславівна
Лисаченко, Ольга Дмитрівна
Григоренко, Альона Сергіївна
Донець, Ілона Миколаївна
Рябушко, Олена Борисівна
Клепець, Олена Вікторівна
Issue Date: 2022
Publisher: Полтавський державний медичний університет
Citation: Вплив харчового барвника понсо 4R на організм людини та тварин / Г. А. Єрошенко, О. В. Кінаш, О. Д. Лисаченко [та ін.] // Вісник проблем біології і медицини. – 2022. – Вип. 1 (163). – С. 29–32.
Abstract: Сучасні виробники віддають свою перевагу синтетичним барвникам завдяки їх хімічній стабільності, яскравому забарвленню та порівняно нижчою собівартістю. Найбільш широковживаними на виробництві є азобарвники. Найпопулярнішими є барвники червоної та жовтої кольорової гами, серед них – Понсо 4R. Однак, різні країни світу мають відмінні законодавчі норми щодо допустимості використання Понсо 4R для виробництва ліків та продуктів харчування. Європейське агентство з безпечності харчових продуктів (EFSA) встановило значення безпечної добової норми споживання синтетичних барвників на основі даних існуючих клінічних досліджень. Однак, слід зазначити, що в результатах робіт, на які спиралася EFSA, наведена інформація щодо норм споживання окремих барвників та харчових добавок, але не їх комбінацій. Понсо 4R заборонене до використання у США та Канаді. Вважається, що наявність барвників у складі препаратів для педіатричної практики зумовлює виникнення алергічних реакцій у дітей. Потрапляння синтетичних харчових барвників у воду та грунт є потенційно небезпечним для живих істот, які знаходяться в різних ланках харчового ланцюга.
Modern manufacturers prefer synthetic dyes due to their chemical stability, bright color, and low cost. Azo dyes are the most widely used in industry. The most popular are the dyes of red and yellow colors, among them– ponceau 4R. However, different countries of the world have different legislative norms regarding the permissibility of using ponceau 4R in medicine and food production. The European Food Safety Authority (EFSA) established the value of a safe daily intake of synthetic dyes based on available clinical trials. However, it should be noted that EFSA documents are based on the results of the works which contain information concerning consumption rates of particular dyes and food additives, but not their combinations. Ponceau 4R is banned in the United States and Canada. It is considered that the presence of dyesin the drug’s composition for pediatric practice causes allergic reactions in children. Pollution of water and soil by synthetic food dyes is potentially dangerous to living things from different parts of the food chain.
Keywords: синтетичні харчові барвники
понсо 4R
Е 124
азобарвники
ponceau 4R
synthetic food dyes
ponso 4R
E 124
azo dyes
UDC: 613.295:(604.4:663.051):613.9+614.9)
ISSN: 2077-4214
DOI: 10.29254/2077-4214-2022-1-163-29-32
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/18322
Appears in Collections:Вісник проблем біології і медицини, Випуск 1 (163)
Наукові праці

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Effect_of_ponceau_4r.pdf215,63 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.