Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/18322
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorЄрошенко, Галина Анатоліївна-
dc.contributor.authorКінаш, Оксана В'ячеславівна-
dc.contributor.authorЛисаченко, Ольга Дмитрівна-
dc.contributor.authorГригоренко, Альона Сергіївна-
dc.contributor.authorДонець, Ілона Миколаївна-
dc.contributor.authorРябушко, Олена Борисівна-
dc.contributor.authorКлепець, Олена Вікторівна-
dc.date.accessioned2022-05-20T06:58:13Z-
dc.date.available2022-05-20T06:58:13Z-
dc.date.issued2022-
dc.identifier.citationВплив харчового барвника понсо 4R на організм людини та тварин / Г. А. Єрошенко, О. В. Кінаш, О. Д. Лисаченко [та ін.] // Вісник проблем біології і медицини. – 2022. – Вип. 1 (163). – С. 29–32.uk_UA
dc.identifier.issn2077-4214-
dc.identifier.urihttp://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/18322-
dc.description.abstractСучасні виробники віддають свою перевагу синтетичним барвникам завдяки їх хімічній стабільності, яскравому забарвленню та порівняно нижчою собівартістю. Найбільш широковживаними на виробництві є азобарвники. Найпопулярнішими є барвники червоної та жовтої кольорової гами, серед них – Понсо 4R. Однак, різні країни світу мають відмінні законодавчі норми щодо допустимості використання Понсо 4R для виробництва ліків та продуктів харчування. Європейське агентство з безпечності харчових продуктів (EFSA) встановило значення безпечної добової норми споживання синтетичних барвників на основі даних існуючих клінічних досліджень. Однак, слід зазначити, що в результатах робіт, на які спиралася EFSA, наведена інформація щодо норм споживання окремих барвників та харчових добавок, але не їх комбінацій. Понсо 4R заборонене до використання у США та Канаді. Вважається, що наявність барвників у складі препаратів для педіатричної практики зумовлює виникнення алергічних реакцій у дітей. Потрапляння синтетичних харчових барвників у воду та грунт є потенційно небезпечним для живих істот, які знаходяться в різних ланках харчового ланцюга.uk_UA
dc.description.abstractModern manufacturers prefer synthetic dyes due to their chemical stability, bright color, and low cost. Azo dyes are the most widely used in industry. The most popular are the dyes of red and yellow colors, among them– ponceau 4R. However, different countries of the world have different legislative norms regarding the permissibility of using ponceau 4R in medicine and food production. The European Food Safety Authority (EFSA) established the value of a safe daily intake of synthetic dyes based on available clinical trials. However, it should be noted that EFSA documents are based on the results of the works which contain information concerning consumption rates of particular dyes and food additives, but not their combinations. Ponceau 4R is banned in the United States and Canada. It is considered that the presence of dyesin the drug’s composition for pediatric practice causes allergic reactions in children. Pollution of water and soil by synthetic food dyes is potentially dangerous to living things from different parts of the food chain.uk_UA
dc.language.isoukuk_UA
dc.publisherПолтавський державний медичний університетuk_UA
dc.subjectсинтетичні харчові барвникиuk_UA
dc.subjectпонсо 4Ruk_UA
dc.subjectЕ 124uk_UA
dc.subjectазобарвникиuk_UA
dc.subjectponceau 4Ruk_UA
dc.subjectsynthetic food dyesuk_UA
dc.subjectponso 4Ruk_UA
dc.subjectE 124uk_UA
dc.subjectazo dyesuk_UA
dc.titleВплив харчового барвника понсо 4R на організм людини та тваринuk_UA
dc.title.alternativeEffect of ponceau 4r food dye on humans and animals: the literature reviewuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
dc.identifier.doi10.29254/2077-4214-2022-1-163-29-32-
dc.subject.udc613.295:(604.4:663.051):613.9+614.9)uk_UA
Розташовується у зібраннях:Наукові праці. Кафедра біології
Вісник проблем біології і медицини, Випуск 1 (163)
Наукові праці. Кафедра гістології, цитології та ембріології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Effect_of_ponceau_4r.pdf215,63 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.