Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/18577
Назва: Морфо-функціональні особливості малих слинних залоз язика за умов комбінованого впливу харчових добавок в експерименті впродовж 4 тижнів
Автори: Кока, Володимир Миколайович
Старченко, Іван Іванович
Ройко, Наталія Віталіївна
Филенко, Борис Миколайович
Мустафіна, Галія Міркатівна
Дата публікації: 2021
Видавець: Дніпропетровський державний медичний університет
Бібліографічний опис: Морфо-функціональні особливості малих слинних залоз язика за умов комбінованого впливу харчових добавок в експерименті впродовж 4 тижнів / В. М. Кока, І. І. Старченко, Н. В. Ройко, Б. М. Филенко, Г. М. Мустафіна // Теорія та практика сучасної морфології : матеріали п’ятої Всеукр. наук.-практ. конф. з міжнар. участю, м. Дніпро, Україна, 20–22 жовтня 2021 р. – Дніпро, 2021. – С. 60–61.
Короткий огляд (реферат): З наукових джерел відомо, що за певних умов деякі харчові добавки, що широко використовуються в харчовій промисловості, здатні спричиняти негативні морфо-функціональні зміни органів травної системи. Споживання комплексу харчових добавок глутамат натрію, понсо 4R, нітрат натрію впродовж 4 тижнів призводить до зменшення в слинних залозах язика відносної кількості стромального компонента та відповідне збільшення паренхіми, що відбувається за рахунок гіпертрофії ацинарних відділів. Описані процеси більш виражені в слизових слинних залозах язика, ніж в білкових. На нашу думку зазначені зміни можуть бути спричинені стимулюючим впливом харчових добавок на секреторну функцію досліджуваних залоз.
Ключові слова: харчові добавки
язик
слинні залози язика
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/18577
Розташовується у зібраннях:Наукові праці. Кафедра патологічної анатомії та судової медицини

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Tezy_Dnipro.pdf637,25 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.