Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/18577
Назва: | Морфо-функціональні особливості малих слинних залоз язика за умов комбінованого впливу харчових добавок в експерименті впродовж 4 тижнів |
Автори: | Кока, Володимир Миколайович Старченко, Іван Іванович Ройко, Наталія Віталіївна Филенко, Борис Миколайович Мустафіна, Галія Міркатівна |
Дата публікації: | 2021 |
Видавець: | Дніпропетровський державний медичний університет |
Бібліографічний опис: | Морфо-функціональні особливості малих слинних залоз язика за умов комбінованого впливу харчових добавок в експерименті впродовж 4 тижнів / В. М. Кока, І. І. Старченко, Н. В. Ройко, Б. М. Филенко, Г. М. Мустафіна // Теорія та практика сучасної морфології : матеріали п’ятої Всеукр. наук.-практ. конф. з міжнар. участю, м. Дніпро, Україна, 20–22 жовтня 2021 р. – Дніпро, 2021. – С. 60–61. |
Короткий огляд (реферат): | З наукових джерел відомо, що за певних умов деякі харчові добавки, що широко використовуються в харчовій промисловості, здатні спричиняти негативні морфо-функціональні зміни органів травної системи. Споживання комплексу харчових добавок глутамат натрію, понсо 4R, нітрат натрію впродовж 4 тижнів призводить до зменшення в слинних залозах язика відносної кількості стромального компонента та відповідне збільшення паренхіми, що відбувається за рахунок гіпертрофії ацинарних відділів. Описані процеси більш виражені в слизових слинних залозах язика, ніж в білкових. На нашу думку зазначені зміни можуть бути спричинені стимулюючим впливом харчових добавок на секреторну функцію досліджуваних залоз. |
Ключові слова: | харчові добавки язик слинні залози язика |
URI: | http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/18577 |
Розташовується у зібраннях: | Наукові праці. Кафедра патологічної анатомії та судової медицини |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
Tezy_Dnipro.pdf | 637,25 kB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.