Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/18739
Назва: Аспекти профілактичної діяльності в сімейній медицині
Автори: Штомпель, Вікторія Юріївна
Синенко, Олена Анатоліївна
Третяк, Наталія Григорівна
Дата публікації: 2022
Видавець: Полтавський базовий медичний фаховий коледж
Бібліографічний опис: Штомпель В. Ю. Аспекти профілактичної діяльності в сімейній медицині / В. Ю. Штомпель, О. А. Синенко, Н. Г. Третяк // Актуальні проблеми сучасної освіти та освітні традиції, перевірені часом : зб. матетеріалів Всеукр. наук.-практ. конф. – Полтава, 2022. – Ч. 2. – С. 416–418.
Короткий огляд (реферат): За оцінкою експертів ВООЗ, стан здоров'я нації та її окремого громадянина залежить від чотирьох чинників: генетичної схильності, екології, медичного обслуговування та способу життя, значення якого є провідним. Здоровий спосіб життя сприяє запобіганню захворювань, продовженню життя, зміцненню фізичної і психічної активності людини. Здоров'я є найбільшою життєвою цінністю та необхідністю сьогодення [6]. Тому одним із найважливіших медико-соціальних завдань профілактичної медицини є формування уявлень про здоровий спосіб життя, пропаганда його у суспільстві, створення умов для його реалізації. Орієнтуватися перш за все на профілактичну діяльність повинні фахівці первинної ланки охорони здоров'я [4]. Саме сімейний лікар є тим спеціалістом, який на основі тривалого та тісного контакту з кожною родиною має можливість проводити необхідні превентивні заходи, розробляти та втілювати в життя тривалі превентивні програми [1]. Лікарі і сестри медичні центрів первинної медико-санітарної допомоги – це ланка першого контакту з населенням, яка наближена до пацієнта і його оточення. В своїй діяльності вони повинні вирішувати значно ширше коло проблем і завдань, ніж те, яке стоїть перед фахівцями лікувальних закладів вторинного рівня. Ефективність профілактичної роботи потребує досконального володіння знаннями факторів ризику найбільш поширених захворювань, навичками консультування пацієнтів та їх родин з питань здорового способу життя, раціонального харчування, фізичної активності, нормальної маси тіла, шкідливих звичок [5]. Особливу увагу необхідно звертати на розробку та надання індивідуальних профілактичних рекомендацій за наявності в родині обтяженої спадковості з певних захворювань.
Ключові слова: генетична схильність
сімейний лікар
рекомендації лікаря
УДК: 616.1/9:614.254.3:616-084
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/18739
Розташовується у зібраннях:Наукові праці. Кафедра внутрішньої медицини № 1

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
aspects_of_preventive_activity_in_family_medicine.pdf397,94 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.