Please use this identifier to cite or link to this item: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/19074
Title: Morphological features of the stromal component of the liver in experimental supplement of rations with food additives
Other Titles: Морфологічні особливості стромального компонента печінки при введенні в раціон харчових добавок в експерименті
Authors: Mustafina, Н. M.
Starchenko, I. I.
Koka, V. М.
Fylenko, B. М.
Roiko, N. V.
Cherniak, V. V.
Prylutskyi, O. K.
Мустафіна, Галія Міркатівна
Старченко, Іван Іванович
Кока, Володимир Миколайович
Филенко, Борис Миколайович
Ройко, Наталія Віталіївна
Черняк, Валентина Володимирівна
Прилуцький, Олексій Костянтинович
Issue Date: 2022
Publisher: Полтавський державний медичний університет
Citation: Morphological features of the stromal component of the liver in experimental supplement of rations with food additives / Н. M. Mustafina, I. I. Starchenko, V. М. Koka, B. М. Fylenko, N. V. Roiko, V. V. Cherniak, O. K. Prylutskyi // Світ медицини та біології. – 2022. – № 3 (81) – P. 227–230.
Abstract: The purpose of this study was to study in an experiment the morphological features of the structural organization of the periportal connective tissue of the liver of white rats after the introduction into the diet of a complex of food additives (sodium glutamate, sodium nitrite, Ponceau 4R) for 8 weeks. The study was performed on 30 outbred white rats of both sexes, weighing 204 ±0.67 g. The experimental animals were additionally fed a combination of food additives – monosodium glutamate, Ponceau R-4, sodium nitrate for 1 and 8 weeks. The study of the stromal component of the liver was carried out on traditional histological preparations. To differentiate immunocompetent cells of connective tissue structures, immunohistochemical reactions with antibodies to CD68 and CD3 were performed. It was established that the addition of a complex of food additives (sodium glutamate, sodium nitrite, ponzo 4R) to the standard diet of laboratory animals for 8 weeks leads to excessive development of connective tissue in the liver and changes in the relative number of CD3+ and CD68+ cellular elements.
Метою цього дослідження було вивчення в експерименті морфологічних особливостей структурної організації перипортальної сполучної тканини печінки білих щурів після введення в харчовий раціон комплексу харчових добавок (глютамату натрію, нітриту натрію, понсо 4R) впродовж 8 тижнів. Дослідження виконано на 30 безпородних білих щурах обох статей, масою 204±0,67г. Експериментальним тваринам додатково вводили до раціону комбінацію харчових добавок – глутамат натрію, Понсо R-4, нітрат натрію протягом 1 і 8 тижнів. Вивчення стромального компонента печінки проводили на традиційних гістологічних препаратах. Для диференціації імунокомпетентних клітин сполучнотканинних структур проводили імуногістохімічні реакції з атитілами до CD68 і CD3. Встановлено, що додавання до стандартного раціону лабораторних тварин комплексу харчових добавок (глютамату натрію, нітриту натрію, понсо 4R) протягом 8 тижнів призводить до надмірного розвитку в печінці сполучної тканини та зміни відносної кількості CD3+ та CD68+ клітинних елементів.
Keywords: liver
connective tissue
stroma
food additives
monosodium glutamate
Ponceau R-4
sodium nitrate
печінка
сполучна тканина
строма
харчові добавки
глутамат натрію
Понсо R-4
нітрат натрію
UDC: 616.36:641:612.08
ISSN: 2079-8334
DOI: 10.26724/2079-8334-2022-3-81-227-230
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/19074
Appears in Collections:Наукові праці. Кафедра патологічної анатомії та судової медицини
Світ медицини та біології, № 3 (81)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Morphological_features_of_the_stromal_component.pdf958,4 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.