Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/19074
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorMustafina, Н. M.-
dc.contributor.authorStarchenko, I. I.-
dc.contributor.authorKoka, V. М.-
dc.contributor.authorFylenko, B. М.-
dc.contributor.authorRoiko, N. V.-
dc.contributor.authorCherniak, V. V.-
dc.contributor.authorPrylutskyi, O. K.-
dc.contributor.authorМустафіна, Галія Міркатівна-
dc.contributor.authorСтарченко, Іван Іванович-
dc.contributor.authorКока, Володимир Миколайович-
dc.contributor.authorФиленко, Борис Миколайович-
dc.contributor.authorРойко, Наталія Віталіївна-
dc.contributor.authorЧерняк, Валентина Володимирівна-
dc.contributor.authorПрилуцький, Олексій Костянтинович-
dc.date.accessioned2022-10-04T05:31:39Z-
dc.date.available2022-10-04T05:31:39Z-
dc.date.issued2022-
dc.identifier.citationMorphological features of the stromal component of the liver in experimental supplement of rations with food additives / Н. M. Mustafina, I. I. Starchenko, V. М. Koka, B. М. Fylenko, N. V. Roiko, V. V. Cherniak, O. K. Prylutskyi // Світ медицини та біології. – 2022. – № 3 (81) – P. 227–230.uk_UA
dc.identifier.issn2079-8334-
dc.identifier.urihttp://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/19074-
dc.description.abstractThe purpose of this study was to study in an experiment the morphological features of the structural organization of the periportal connective tissue of the liver of white rats after the introduction into the diet of a complex of food additives (sodium glutamate, sodium nitrite, Ponceau 4R) for 8 weeks. The study was performed on 30 outbred white rats of both sexes, weighing 204 ±0.67 g. The experimental animals were additionally fed a combination of food additives – monosodium glutamate, Ponceau R-4, sodium nitrate for 1 and 8 weeks. The study of the stromal component of the liver was carried out on traditional histological preparations. To differentiate immunocompetent cells of connective tissue structures, immunohistochemical reactions with antibodies to CD68 and CD3 were performed. It was established that the addition of a complex of food additives (sodium glutamate, sodium nitrite, ponzo 4R) to the standard diet of laboratory animals for 8 weeks leads to excessive development of connective tissue in the liver and changes in the relative number of CD3+ and CD68+ cellular elements.uk_UA
dc.description.abstractМетою цього дослідження було вивчення в експерименті морфологічних особливостей структурної організації перипортальної сполучної тканини печінки білих щурів після введення в харчовий раціон комплексу харчових добавок (глютамату натрію, нітриту натрію, понсо 4R) впродовж 8 тижнів. Дослідження виконано на 30 безпородних білих щурах обох статей, масою 204±0,67г. Експериментальним тваринам додатково вводили до раціону комбінацію харчових добавок – глутамат натрію, Понсо R-4, нітрат натрію протягом 1 і 8 тижнів. Вивчення стромального компонента печінки проводили на традиційних гістологічних препаратах. Для диференціації імунокомпетентних клітин сполучнотканинних структур проводили імуногістохімічні реакції з атитілами до CD68 і CD3. Встановлено, що додавання до стандартного раціону лабораторних тварин комплексу харчових добавок (глютамату натрію, нітриту натрію, понсо 4R) протягом 8 тижнів призводить до надмірного розвитку в печінці сполучної тканини та зміни відносної кількості CD3+ та CD68+ клітинних елементів.uk_UA
dc.language.isoenuk_UA
dc.publisherПолтавський державний медичний університетuk_UA
dc.subjectliveruk_UA
dc.subjectconnective tissueuk_UA
dc.subjectstromauk_UA
dc.subjectfood additivesuk_UA
dc.subjectmonosodium glutamateuk_UA
dc.subjectPonceau R-4uk_UA
dc.subjectsodium nitrateuk_UA
dc.subjectпечінкаuk_UA
dc.subjectсполучна тканинаuk_UA
dc.subjectстромаuk_UA
dc.subjectхарчові добавкиuk_UA
dc.subjectглутамат натріюuk_UA
dc.subjectПонсо R-4uk_UA
dc.subjectнітрат натріюuk_UA
dc.titleMorphological features of the stromal component of the liver in experimental supplement of rations with food additivesuk_UA
dc.title.alternativeМорфологічні особливості стромального компонента печінки при введенні в раціон харчових добавок в експериментіuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
dc.identifier.doi10.26724/2079-8334-2022-3-81-227-230-
dc.subject.udc616.36:641:612.08uk_UA
Розташовується у зібраннях:Наукові праці. Кафедра патологічної анатомії та судової медицини
Світ медицини та біології, № 3 (81)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Morphological_features_of_the_stromal_component.pdf958,4 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.