Зміни деяких показників тромбоутворення та активності запалення як маркерів тяжкості перебігу та прогнозу захворювання у пацієнтів з COVID-19 та коморбідною есенціальною гіпертензією

Анотація

Незважаючи на широкі профілактичні заходи та масову вакцинацію, захворюваність на гостре інфекційне захворювання COVID-19, збудником котрого є вірус SARS-Cov-2, залишається у світі на високому рівні. Тяжкий перебіг цього захворювання у хворих з гострим респіраторним синдромом та COVID-19 асоційованою пневмонією, що має високі показники летальності (20-26%). Есенціальна артеріальна гіпертензія (АГ) є найпоширенішим коморбідним захворюванням у хворих на COVID-19. Необхідно також зазначити, що увагу багатьох дослідників привертає факт змін показників гемокоагуляції, оскільки розвиток коагулопатії є одним з основних причин летальних подій у хворих на COVID-19. Кількома дослідженнями доведено, що рівень D-димеру корелює з тяжкістю захворювання та є достовірним прогностичним маркером внутрішньолікарняної летальності у пацієнтів з COVID-19. Враховуючи наявність спільних механізмів розвитку АГ та COVID-19, а також можливість патогенетичних зв’язків між АГ та COVID-19, нагальною є потреба подальшого вивчення та визначення маркерів тяжкості перебігу захворювання і прогнозу в цілому.
The purpose of the study was to determine the features of thrombosis (D-dimer) and inflammation (procalcitonin) in patients with COVID-19 with acute respiratory syndrome in combination with essential hypertension and to determine their role as markers of severity and prognosis of comorbid pathology.

Опис

Ключові слова

COVID-19, есенціальна артеріальна гіпертензія, коагулопатія, D-димер, кальцитонін, coagulopathy, essential hypertension, D-dimer, procalcitonin

Бібліографічний опис

Зміни деяких показників тромбоутворення та активності запалення як маркерів тяжкості перебігу та прогнозу захворювання у пацієнтів з COVID-19 та коморбідною есенціальною гіпертензією / Т. А. Іваницька, Є. Є. Петров, Ю. Г. Бурмак, І. В. Іваницький, Т. А. Трибрат // Український журнал медицини, біології та спорту. – 2022. – № 3 (37). – С. 127–133.