Особливості змін деяких показників госпіталізації, гемостазу та прокальцитоніну у пацієнтів з гострою респіраторною вірусною хворобою - COVID-19 при наявності цукрового діабету

Ескіз недоступний

Дата

2022

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

Чорноморський національний університет ім. Петра Могили

Анотація

Захворюваність на гостру респіраторну вірусну хворобу COVID-19 в світі постійно зростає. Близько 20–26% хворих на пневмонію, викликану SARS-CoV-2, потребують госпіталізації. При несприятливому прогнозі смертність таких пацієнтів коливається від 26 до 61,5%. На особливу увагу заслуговують показники коагуляції. І для цього є певні причини і наукові підтвердження. Так, нещодавніми дослідженнями доведено, що рівень D-димеру корелює з тяжкістю захворювання і є прогностичним маркером внутрішньолікарняної смертності у пацієнтів з COVID-19. Загальновідомо, що хворі на цукровий діабет (ЦД) мають більш високий ризик зараження різними інфекціями. Наразі дослідження показали, що ЦД є одним із серйозних супутніх захворювань у пацієнтів з COVID-19, який пов’язаний з іншими факторами ризику, такими як вік, артеріальна гіпертензія та ожиріння. Варіабельність рівня глюкози і, зокрема, гіперглікемія можуть підвищувати рівень маркерів запалення та окислювального стресу, опосередковано ці показники підвищуються внаслідок тромбоцитозу. Сучасні дані відносно порушень в системі коагуляції у хворих з гострою респіраторною вірусною хворобою – COVID-19 при наявності ЦД в цілому є недостатніми, подекуди суперечливими, особли во це стосується показників коагуляції як маркерів летальності та тяжкості перебігу COVID-19, що і зумовило проведення цього дослідження.
The purpose of the study was to analyze changes in some indicators of hospitalization, hemostasis and procalcitonin, to determine the relationship between the level of D-dimer, platelets, international normalized ratio, procalcitonin and time of hospitalization and unfavorable prognosis in patients with acute espiratory disease COVID-19 with diabetes and without diabetes mellitus.

Опис

Ключові слова

гостра респіраторна вірусна хвороба COVID-19, цукровий діабет, коагулопатія, D-димер, тромбоцити, acute respiratory viral disease COVID-19, diabetes mellitus, coagulopathy, D-dimer, platelets

Бібліографічний опис

Особливості змін деяких показників госпіталізації, гемостазу та прокальцитоніну у пацієнтів з гострою респіраторною вірусною хворобою - COVID-19 при наявності цукрового діабету / Т. А. Іваницька, Ю. М. Казаков, Т. А. Фам, Є. Є.Петров // Український журнал медицини, біології та спорту. – 2022. – № (35). – С. 98–103.