Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/19262
Назва: Morphometric characteristics of the rat small bronchi in consumption of the complex of food additives
Інші назви: Морфометрические характеристики мелких бронхов крыс при употреблении комплекса пищевых добавок
Автори: Eroshenko, G. A.
Donets, I. M.
Shevchenko, K. V.
Lysachenko, O. D.
Solod, A. V.
Vatsenko, A. V.
Ulanovska-Tsyba, N. A.
Єрошенко, Галина Анатоліївна
Донець, Ілона Миколаївна
Шевченко, Костянтин Васильович
Лисаченко, Ольга Дмитрівна
Солод, Анатолій Вікторович
Ваценко, Анжела Володимирівна
Улановська-Циба, Наталія Аркадіївна
Дата публікації: 2022
Видавець: Полтавський державний медичний університет
Бібліографічний опис: Morphometric characteristics of the rat small bronchi in consumption of the complex of food additives / G. А. Yeroshenko, І. М. Donets, К. V. Shevchenko, О. D. Lysachenko, А. V. Solod, A. V. Vatsenko, N. A. Ulanovska-Tsyba // Світ медицини та біології. – 2022. – № 3 (81). – С. 207–214.
Короткий огляд (реферат): The paper presents the data of the morphometric study of the small bronchi of the lungs of rats under the complex effect of food additives. It has been established that consumption of the complex of food additives leads to a change in the morphometric parameters of the structural components of the small bronchi of the rat lungs, which at the early stages is manifested by a significant decrease in the morphometric parameters of the outer diameter and lumen with a significant increase in the height of the epitheliocytes in the small bronchi of all orders due to the primary endogenous impact of the components of the food additive complex, which is associated with spasm of the exchange blood vessels and the progressive phenomena of hypoxia. Subsequently, the impact of the alterative factor, which prevails over the protective mechanisms of the body, is manifested by the development of bronchospasm in the small bronchi of the 3rd order, the appearance of inflammatory infiltration in the bronchial walls and the formation of bronchial hyperreactivity, which is characteristic of the development of diseases of the respiratory system, including asthma.
У роботі представлені дані морфометричного дослідження малих бронхів легень щурів при комплексній дії харчових добавок. Встановлено, що вживання комплексу харчових добавок призводить до зміни морфометричних показників структурних компонентів малих бронхів легень щурів, що на ранніх стадіях виражається достовірним зменшенням морфометричних парметрів діаметру зовнішнього та просвіту з достовірним збільшенням висоти епітеліоцитів в малих бронхах усіх порядків внаслідок первинної ендогенної дії складових комплексу харчових добавок, що пов’язане зі спазмом судин обмінної ланки та наростаючими явищами гіпоксії. В подальшому, дія альтеративного фактору, яка переважає над захисними механізмами організму, виражається посиленням розвитку бронхоспазму у малих бронхах 3-го порядку, появою запальної інфільтрації в стінках бронхів та формуванні бронхіальної гіперреактивності, характерної для розвитку захворювань органів дихання, в тому числі і астми.
Ключові слова: щури
крысы
rats
легені
легкие
lungs
малий бронх
малый бронх
small bronchus
глутамат натрію
глутамат натрия
monosodium glutamate
нітрит натрію
нитрит натрия
sodium nitrite
морфометричне дослідження
морфометрическое исследование
morphometric study
УДК: 616.24:615.27:599.323.41
ISSN: 2079-8334
DOI: 10.26724/2079-8334-2022-3-81-207-214
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/19262
Розташовується у зібраннях:Наукові праці. Кафедра біології
Світ медицини та біології, № 3 (81)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
morphometric_characteristics_of_the_rat_small.pdf1,08 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.