Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/19396
Назва: Ведення пацієнтів з гострим коронарним синдромом при гіперкаліємії на фоні супутньої хронічної хвороби нирок
Автори: М'якінькова, Людмила Олександрівна
Тесленко, Юрій Віталійович
Баклицький, Д. Д.
Дата публікації: 2020
Видавець: Всеукраїнська асоціація кардіологів України
Бібліографічний опис: Мякінькова Л. О. Ведення пацієнтів з гострим коронарним синдромом при гіперкаліємії на фоні супутньої хронічної хвороби нирок / Л. О. Мякінькова, Ю. В. Тесленко, Д. Д. Баклицький // Український кардіологічний журнал, 2020. – Т. 27, дод. 2 : Матеріали ХХІ Національного конгресу кардіологів України, 22–25 вересня 2020 р. – С. 55–56.
Короткий огляд (реферат): У пацієнтів з гострим коронарним синдромом (ГКС) шлуночкові порушення ритму (ШПР), що виникають внаслідок гострої ішемії міокарда, порушень гемодинаміки та електричної нестабільності міокарда зустрічаються досить часто та потребують ретельної діагностики з підбором методу лікування, орієнтованого на конкретний клінічний випадок. Поряд з цим слід відзначити, що у пацієнтів з супутньою хронічною хворобою нирок (ХХН) різної етіології, а саме діабетичної, гіпертензивної, ренальної, виникають електролітні порушення. Розвитку гіперкаліємії (ГКЕ) сприяє зниження швидкості клубочкової фільтрації (ШКФ) та рутинне застосування блокаторів ренін-ангіотензинової системи (РАС), антагоністів мінералокортикоїдних рецепторів (АМКР) та їх комбінації як з метою профілактики прогресування нефропатії, так і з метою лікування та профілактики серцевої недостатності. ГКЕ може як поглиблювати важкість ГКС, так і імітувати його: від виникнення гострого болю в грудній клітці до виникнення інфарктоподібної ЕКГ-кривої, елевації сегмента ST, розширення комплексу QRS, тахікардії, фібриляції передсердь та інших життєво небезпечних порушень ритму (ЖНПР). Таким чином, своєчасна діагностика порушення електролітного балансу у пацієнтів з ХХН та симптоматикою ГКС дозволяє уникнути фатальних помилок у виборі тактики лікування. Мета – підвищення ефективності діагностики та лікування пацієнтів з ГКС та ХХН.
Ключові слова: гострий коронарний синдром
гіперкаліємія
хронічна хвороба нирок
ISSN: 1608-635Х (Print)
2664-4479 (Online)
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/19396
Розташовується у зібраннях:Наукові праці. Кафедра внутрішньої медицини № 2

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Management_of_patients_with_acute_coronary_syndrome.pdf85,88 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.