Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/20205
Назва: Лектинохімічна характеристика залозистої зони слизової оболонки твердого піднебіння щурів після дії 1 % ефіру метакрилової кислоти
Інші назви: Lectinochemical characteristics of the glandular zone of the hard palatine mucosa in rats after the effect of 1% methacrylic acid ether
Автори: Єрошенко, Галина Анатоліївна
Тимошенко, Юлія Володимирівна
Шевченко, Костянтин Васильович
Лисаченко, Ольга Дмитрівна
Улановська-Циба, Наталія Аркадіївна
Yeroshenko, G. A.
Tymoshenko, Y. V.
Shevchenko, K. V.
Lysachenko, O. D.
Ulanovska-Tsyba, N. A.
Дата публікації: 2022
Видавець: Полтавський державний медичний університет
Бібліографічний опис: Лектинохімічна характеристика залозистої зони слизової оболонки твердого піднебіння щурів після дії 1 % ефіру метакрилової кислоти / Г. А. Єрошенко, Ю. В. Тимошенко, К. В. Шевченко, О. Д. Лисаченко, Н. А. Улановська-Циба // Проблеми екології і медицини. – 2022. – Т. 26, № 1–2. – С. 11–14.
Короткий огляд (реферат): Зниження секреторної активності слинних залоз призводить до погіршення загального стану та поглибленню стоматологічних захворювань у пацієнтів, що обумовлює актуальність обраної теми. Нами були визначені зміни морфо функціонального стану слизової оболонки твердого піднебіння за умов експериментальної гіпосалівації методом лектинового зондування. Цей метод за своєю чутливістю і селективністю виявлення вказаних молекулярних структур значно перевершує традиційні методи гістохімічної верифікації вуглеводів. За допомогою лектину HPA проведено визначення експресії вуглеводних детермінант в структурних елементах залозистої зони слизової оболонки твердого піднебіння щурів.
Decreased secretory activity of the salivary glands leads to deterioration of the general condition and aggravation of dental diseases in patients, which determines the relevance of the chosen topic. We identified changes in the morphofunctional state of the mucous membrane of the hard palate under the conditions of experimental hyposalivation by the method of lectin probing. This method is significantly superior to traditional methods of histochemical verification of carbohydrates due to its sensitivity and selectivity for the detection of these molecular structures. HPA lectin was used to identify the expression of carbohydrate determinants in the structural elements of the glandular zone of the mucous membrane of the hard palate in rats.
Ключові слова: гіпосалівація
слизова оболонка
лектини
щури
hyposalivation
mucous membrane
lectins
rats
УДК: 616.315:599.323.4:612.08
ISSN: 2073-4662
2519-2302 eISSN
DOI: https://doi.org/10.31718/mep.2022.26.1-2.03
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/20205
Розташовується у зібраннях:Проблеми екології та медицини, Том 26, N 1-2
Наукові праці. Кафедра післядипломної освіти лікарів-стоматологів

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Tymoshenko_lectins_mucous_membrane_hard_palate.pdf1,71 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.