Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/20697
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorЯчмінь, Анастасія Ігорівна-
dc.date.accessioned2023-04-25T07:35:48Z-
dc.date.available2023-04-25T07:35:48Z-
dc.date.issued2023-04-24-
dc.identifier.citationЯчмінь А. І. Морфологія шлунку щурів за умов дії комплексу хімічних речовин (анатомо-експериментальне дослідження) : дис. … доктора філософії : спец. 14.03.01 «Нормальна анатомія» (222 «Медицина») / А. І. Ячмінь ; Полтавський державний медичний університет. – Полтава, 2023. – 188 с.uk_UA
dc.identifier.urihttp://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/20697-
dc.description.abstractЯчмінь А.І. Морфологія шлунку щурів за умов дії комплексу хімічних речовин (анатомо-експериментальне дослідження). – Кваліфікаційна наукова праця на правах рукопису. Дисертація на здобуття наукового ступеня доктора філософії за спеціалізацією 14.03.01 – нормальна анатомія (222 – Медицина). – Полтавський державний медичний університет, м. Полтава, 2023. – Полтавський державний медичний університет, м. Полтава, 2023. У зв’язку зі збільшенням потреби в продуктах харчування в сучасному суспільстві та з метою підвищення попиту виробники використовують різноманітні види харчових добавок тому, дослідження проблеми шкідливого впливу їх хімічних компонентів на органи та системи організму є актуальним, дуже терміновим і залишається відкритим. Аналіз вмісту харчових добавок у вітчизняній та зарубіжній продукції показав, що найбільш поширеними добавками є глутамат натрію, нітрит натрію та синтетичний барвник Понсо 4R. Питання впливу харчових добавок на організм наразі є актуальним, а подібні дослідження надзвичайно важливі для розробки науково обґрунтованої стратегії підвищення толерантності людини і тварин до впливу ксенобіотиків шляхом активації генетично закріплених механізмів, а також шляхом створення нових ідеальних адаптогенів. Метою роботи було визначити морфофункціональні зміни у стінці фундального відділу шлунку білих щурів у нормі та після дії харчових добавок у комплексі (глутамату натрію, нітриту натрію, Понсо 4R).uk_UA
dc.description.abstractYachmin A.I. Morphology of the rat stomach under the impact of the complex of chemical agents (the anatomical experimental study). – Qualifying research paper (manuscript). The dissertation for the scientific degree of Doctor of Philosophy on the specialization 14.03.01 – Normal Anatomy (222 – Medicine). – Poltava State Medical University, Poltava, 2023. In connection with the increase in the need for food products in modern society and to increase demand, manufacturers use various types of food additives, therefore the study of the problem of the harmful effects of their chemical components on the organs and systems of the body is very urgent and remains open. Analysis of the content of food additives in domestic and foreign products showed that the most common additives are monosodium glutamate, sodium nitrite, and the synthetic dye Ponceau 4R. The issue of the effect of food additives on the body is currently relevant, and similar studies are extremely important for the development of a scientifically based strategy for increasing the tolerance of humans and animals to the influence of xenobiotics by activating genetically fixed mechanisms, as well as by creating new perfect adaptogens. The aim of the dissertation was to identify the morphofunctional changes in the wall of the fundus of the white rats stomach in normal conditions and under the impact of the complex of food additives (monosodium glutamate, sodium nitrite, Ponceau 4R).uk_UA
dc.language.isoukuk_UA
dc.publisherПолтавський державний медичний університетuk_UA
dc.subjectхарчові добавкиuk_UA
dc.subjectбілі щуриuk_UA
dc.subjectтравна системаuk_UA
dc.subjectшлунокuk_UA
dc.subjectстінкаuk_UA
dc.subjectслизова оболонкаuk_UA
dc.subjectкапіляриuk_UA
dc.subjectсполучна тканинаuk_UA
dc.subjectультраструктурна мікроскопіяuk_UA
dc.subjectморфометріяuk_UA
dc.subjectгастритuk_UA
dc.subjectгастрокишкові симптомиuk_UA
dc.subjectгепатотоксичні реакціїuk_UA
dc.subjectендотоксеміяuk_UA
dc.subjectоксидативний стресuk_UA
dc.subjectfood additivesuk_UA
dc.subjectwhite ratsuk_UA
dc.subjectdigestive systemuk_UA
dc.subjectstomachuk_UA
dc.subjectwalluk_UA
dc.subjectmucous membraneuk_UA
dc.subjectcapillariesuk_UA
dc.subjectconnective tissueuk_UA
dc.subjectultrastructural microscopyuk_UA
dc.subjectmorphometryuk_UA
dc.subjectgastritisuk_UA
dc.subjectgastrointestinal symptomsuk_UA
dc.subjecthepatotoxicuk_UA
dc.subjectreactionsuk_UA
dc.subjectendotoxemiauk_UA
dc.subjectoxidative stressuk_UA
dc.titleМорфологія шлунку щурів за умов дії комплексу хімічних речовин (анатомо-експериментальне дослідження)uk_UA
dc.title.alternativeMorphology of the rat stomach under the impact of the complex of chemical agents (the anatomical experimental study)uk_UA
dc.typeOtheruk_UA
dc.subject.udc[616.333:615.28:599.323.4]:612.08uk_UA
Розташовується у зібраннях:Дисертації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Dissertation_Yachmin_A.I.pdf11,43 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.