Please use this identifier to cite or link to this item: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/20734
Title: Реакція макрофагів інтерстиційного простору сім`яників щурів при довготривалому пригніченні продукції лютеінізуючого гормону триптореліном
Authors: Стецук, Євген Валерійович
Шепітько, Володимир Іванович
Issue Date: 2023
Publisher: Полтавський державний медичний університет
Citation: Стецук Є. В. Реакція макрофагів інтерстиційного простору сім`яників щурів при довготривалому пригніченні продукції лютеінізуючого гормону триптореліном / Є. В. Стецук, В. І. Шепітько // Матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції з міжнародною участю «Морфогенез та регенерація» (ІІІ Жутаєвські читання), м. Полтава, 20–21 квітня 2023 р. – Полтава, 2023. – С. 75–77.
Abstract: Лютеїнізуючий гормон (ЛГ) - гонадотропний пептидний гормон передньої частки гіпофізу, який стимулює секрецію статевих гормонів гіпофізом. В свою чергу ЛГ є центральним регулятором, який контролює продукцію чоловічого статевого гормону – тестостерону, через систему «гіпофіз – яєчко» з активацією клітин Лейдіга до продукції тестостерону, який в свою чергу стимулює ріст та розвиток клітин та тканин сім’яників. Тестостерон має значний вплив на функціональний стан макрофагів організму. Під впливом тестостерону відбувається інгібування поляризації макрофагів по прозапальному фенотипу (М1), що проявляється у зниженні продукції макрофагами таких цитокінів як інтерлейкін 1β (ІЛ-1 β) та інтерлейкін 6 (ІЛ-6). З іншого боку, тестостерон стимулює зміну поляризації макрофагів у бік переважання протизапального (М2) фенотипу, навіть за умов стимуляції макрофагів бактеріальним ліпополісахаридом. Таким чином тестостерон має виражений протизапальний та імуномодулюючий ефекти, а за умов його дефіциту можливий розвиток ушкодження тканин внаслідок надмірної поляризації макрофагів за М1 фенотипом.
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/20734
Appears in Collections:Наукові праці. Кафедра гістології, цитології та ембріології

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
reaktsiia_makrofahiv_interstytsiinoho_prostoru_simianykiv_shchuriv.pdf478,79 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.