Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/21106
Назва: Морфометричні показники крипт слизової оболонки сліпої кишки щурів за дії комплексу харчових добавок
Інші назви: Morphometrical indices of cecum crypts in rats under influence of food additive complex
Автори: Кінаш, Оксана В'ячеславівна
Григоренко, Альона Сергіївна
Донець, Ілона Миколаївна
Kinash, O. V.
Hryhorenko, A. S.
Donets, I. M.
Дата публікації: 2023
Видавець: Полтавський державний медичний університет
Бібліографічний опис: Кінаш О. В. Морфометричні показники крипт слизової оболонки сліпої кишки щурів за дії комплексу харчових добавок / О. В. Кінаш, А. С. Григоренко, І. М. Донець // Актуальні проблеми сучасної медицини: Вісник Української медичної стоматологічної академії. – 2023. – Т. 23, вип. 2 (82), ч. 2. – С. 26–29.
Короткий огляд (реферат): У зв’язку з широким застосуванням різноманітних харчових добавок все частіше постає питання, наскільки дані речовини є шкідливими для організму людини і чи є безпечними загальноприйняті до- бові дози харчових добавок у продуктах харчування. Зокрема, дискутабельним є вплив харчових до- бавок на слизову оболонку шлунково-кишкового тракту. Експериментально доведено, що за наяв- ності запальних захворювань кишечнику споживання деяких харчових добавок у допустимих дозах зумовлює загострення запальних процесів та зумовлює канцерогенез. Для оцінки функцій кишково- го травлення і всмоктування важливі такі критерії, як кількість крипт слизової оболонки кишечни- ка, їх глибина, структура та ступінь клітинної інфільтрації. Попередніми дослідженнями встанов- лено, що саме тип харчування та наявність в раціоні тих чи інших речовин впливає на глибину крипт, проліферативну активність клітин крипт та кількість келихоподібних клітин у товстому кишечнику. Було проаналізовано динаміку змін метричних показників крипт слизової оболонки сліпої кишки щурів за дії комплексу харчових добавок глутамату натрію, нітриту натрію та понсо 4R протягом 16-ти тижнів. Щурам дослідної групи при вільному доступі до води вводили 0,6 мг/кг ніт- риту натрію E250, 20 мг/кг глутамату натрію E621 та 5 мг/кг понсо 4R E124 в 0,5 мл дистильо- ваної води 1 раз на добу перорально. Щури контрольної групи (n=14) споживали питну воду та пе- рорально отримували фізіологічний розчин. Відбір зразків для гістологічних досліджень проводили на 1-й, 4-й, 8-й, 12-й та 16-й тижні експерименту. При проведенні морфометрії визначали такі па- раметри, як кількість крипт в полі зору, їх глибину, зовнішній діаметр крипт та діаметр просвіту крипт, висоту епітеліоцитів. Морфометричні параметри крипт слизової оболонки сліпої кишки щурів змінювалися залежно від тривалості дії комплексу харчових добавок глутамату натрію, ніт- риту натрію та понсо 4R. На ранніх термінах експерименту зміни у параметрах структури крипт та їх кількості свідчили про виражену альтеративну дію комплексу харчових добавок на слизову оболонку сліпої кишки щурів. На пізніх термінах експерименту відбувалося неповне відновлення структур та кількості крипт сліпої кишки щурів, однак, на фоні деструктивних та запальних змін слизової оболонки.
y words: food additives, monosodium glutamate, sodium nitrite, ponceau 4R Due to the widespread use of various food additives, concerns about their potential harm to the human health and their safety of approved daily intake levels in food products are increasing. One area of debate is the impact of food additives on the gastrointestinal mucous membrane. Experimental evidence has shown that the consumption of certain food additives, even within acceptable doses, can exacerbate inflammatory processes and contribute to carcinogenesis in individuals with inflammatory bowel diseases. Evaluating the functions of intestinal digestion and absorption requires considering criteria such as the number of crypts in the intestinal mucosa, their depth, structure, and the degree of cellular infiltration. Previous studies have established that the type of food and the presence of certain substances in the diet can affect the depth of crypts, the proliferative activity of crypt cells, and the number of goblet cells in the large intestine. In this study, the dynamic changes in the cecum crypt metrics of rats were analyzed over a period of 16 weeks under the influence of a complex food additive including monosodium glutamate, sodium nitrite, and ponceau 4R. The rats of the experimental group, with access to water ad libitum, were administered with 0,6 mg/kg sodium nitrite, 20 mg/kg monosodium glutamate and 5 mg/kg ponceau 4R in 0.5 ml of distilled water once daily orally. The control group of rats (n=14) had access to drinking water without any additives and received oral saline administration. Collection of samples for histological examination was carried out at 1, 4, 8, 12 and 16 weeks. The morphometric parameters analyzed included the number of crypts in the field of view, their depth, outer diameter, lumen diameter, and the height of epitheliocytes. The results showed that the morphometric parameters of the cecum crypts in rats changed depending on the duration of exposure to the food additive complex of monosodium glutamate, sodium nitrite, and ponceau 4R. The changes observed in the crypt structure and number indicated a significant detrimental effect of the food additive complex on the cecum mucous membrane in rats during the early stages of the experiment. There was an incomplete recovery of the cecum crypts number and structures in the later stages of the experiment; however it occurred in the context of destructive and inflammatory changes in the mucous membrane
Ключові слова: харчові добавки
глутамат натрію
нітрит натрію
понсо 4R
food additives
monosodium glutamate
sodium nitrite
ponceau 4R
УДК: 613.295:(604.4:663.051):613.9+614.9)
ISSN: 2077-1096 (print)
2077-1126 (online)
DOI: 10.31718/2077–1096.23.2.2.26
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/21106
Розташовується у зібраннях:Актуальні проблеми сучасної медицини: Вісник Української медичної стоматологічної академії, Том 23, вип. 2 (82), ч. 2
Наукові праці. Кафедра біології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
morfometrychni_ pokaznyky.PDF470,16 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.