Особливості клінічного перебігу та якості життя у пацієнтів з поєднаним перебігом бронхіальної астми та гастроезофагеальної рефлюксної хвороби

Ескіз недоступний

Дата

2017

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

Вищий державний навчальний заклад України «Українська медична стоматологічна академія»

Анотація

Гастроезофагеальна рефлюксна хвороба (ГЕРХ) залишається актуальною проблемою клінічної медицини та збе- рігає за собою статус хвороби XXI століття. На сьогоднішній день накопичена велика база даних про взаємозв'язок між бронхіальною астмою (БА) та ГЕРХ, показана висока поширеність гастроезофагеальних рефлюксів серед паціє- нтів, що страждають на БА (в тому числі клінічно «німих» рефлюксів), виявлені патогенетичні механізми цього взає- мовпливу. Є думка, що ГЕРХ є однією з причин поганого контролю над БА у дорослих і дітей.

Опис

Ключові слова

астма, гастроезофагеальна, рефлюкс, asthma, gastroesophageal, reflux

Бібліографічний опис

Боришкевич О. В. Особливості клінічного перебігу та якості життя у пацієнтів з поєднаним перебігом бронхіальної астми та гастроезофагеальної рефлюксної хвороби / О. В. Боришкевич, О. Ю. Руденко, О. Ф. Гопко // Матеріали 73-ї Всеукраїнської студентської наукової конференції «Погляд майбутніх лікарів на сучасну медицину», 30 березня – 1 квітня 2017, м. Полтава. – Полтава, 2017. – С. 3–4.