Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/2164
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorНазаренко, Ельвіра Анатоліївна-
dc.contributor.authorНікозять, Юлія Борисівна-
dc.contributor.authorІващенко, Олена Дмитрівна-
dc.contributor.authorНазаренко, Эльвира Анатольевна-
dc.contributor.authorНикозять, Юлия Борисовна-
dc.contributor.authorИващенко, Елена Дмитриевна-
dc.contributor.authorNazarenko, E.-
dc.contributor.authorNikozjat, J.-
dc.contributor.authorIvaschenko, O.-
dc.date.accessioned2017-11-02T09:25:47Z-
dc.date.available2017-11-02T09:25:47Z-
dc.date.issued2015-04-01-
dc.identifier.citationНазаренко Е. А. Оцінка екологічної безпеки сільськогосподарських культур при підвищеному вмісті фторидів у грунтах Полтавської області / Е. А. Назаренко, Ю. Б. Нікозять, О. Д. Іващенко // Вісник КрНУ імені Михайла Остроградського. – 2015. – № 2 (91). – С. 159–164.uk_UA
dc.identifier.otherУДК 504.53:546.16(477.53)-
dc.identifier.urihttp://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/2164-
dc.description.abstractДля оцінки екологічної безпеки продовольчої сировини важливе значення має саме моніторинг сільськогосподарських культур і ґрунтів, на яких вони зростають. У Полтавській області якість ґрунтів погіршується з кожним роком. Крім того, більшість з них має підвищений вміст водорозчинних форм фтору, що призводить до його накопичення в рослинній сировині. Надлишок фторидів у рослинах суттєво порушує функції їх життєдіяльності та значно знижує врожайність. Споживання продукції з такої рослинної сировини є додатковим джерелом надходження фторидів до організму людини, що сприяє розвитку патологій, таких як флюороз. У роботі представлені результати моніторингу вмісту фторидів у ґрунтах і сільськогосподарських культурах деяких районів Полтавської області. Визначено певну залежність між концентрацією водорозчинних фторидів у ґрунті та їх умістом у певних культурах. Обґрунтовано необхідність створення пакету нормативних документів для контролю вмісту фторидів у рослинній сировині.; Для оценки экологической безопасности продовольственного сырья особенно важное значение имеет мониторинг сельскохозяйственных культур и почв, где их выращивают. В Полтавской области качество земель ухудшается с каждым годом. Кроме этого, большинство из них имеют повышенное содержание водорастворимых форм фтора, что приводит к его накоплению в растительном сырье. Избыток фторидов в растениях существенно нарушает функции их жизнедеятельности и снижает урожайность. Употребление продукции из данного растительного сырья – дополнительный источник поступления фторидов в организм человека, что способствует развитию патологий, таких как флюороз. В работе представлены результаты мониторинга содержания фторидов в почвах и сельскохозяйственных культурах некоторых районов Полтавской области. Установлена взаимосвязь между концентрацией фторидов в почве и их содержанием в культурах. Обоснована необходимость создания пакета нормативных документов по контролю растительного сырья на содержание фторидов.; To estimate the environmental safety of food raw materials it is important to monitor an agricultural crops and soil in which they grow. The quality of the soil in Poltava region worsens every year. Moreover, most of them have high content of water-soluble (w/s) forms of fluoride, which are leading to its accumulation in plant material. The excess of fluoride in plants penalizes the functions of their life and reduces the productivity. The consumption of products from such plant material is an additional source of fluoride in the human body that contributes to the development of pathologies such as fluorosis. This work presents the results of monitoring of the fluoride in soils and agricultural crops in some districts of Poltava region. It was established a relationship between the concentration of water-soluble fluoride in the soil and their content at certain cultures. It has been determined the necessity of creating a package of regulations to control the content of fluoride in plant material.uk_UA
dc.language.isoukuk_UA
dc.publisherВісник КрНУ імені Михайла Остроградськогоuk_UA
dc.subjectекологічна безпекаuk_UA
dc.subjectфторидиuk_UA
dc.subjectгрунтuk_UA
dc.subjectрослиниuk_UA
dc.subjectгранично допустима концентраціяuk_UA
dc.subjectфлюорозuk_UA
dc.subjectэкологическая безопасностьuk_UA
dc.subjectфторидыuk_UA
dc.subjectпочваuk_UA
dc.subjectрастенияuk_UA
dc.subjectпредельно допустимая концентрацияuk_UA
dc.subjectфлюорозuk_UA
dc.subjectenvironmental safetyuk_UA
dc.subjectfluoridesuk_UA
dc.subjectsoiluk_UA
dc.subjectplantsuk_UA
dc.subjectmaximum permissible concentrationuk_UA
dc.subjectfluorosisuk_UA
dc.titleОцінка екологічної безпеки сільськогосподарських культур при підвищеному вмісті фторидів у грунтах Полтавської областіuk_UA
dc.title.alternativeОценка экологической безопасности сельськохозяйственных культур при повышенном содержании фторидов в почвах Полтавской областиuk_UA
dc.title.alternativeEnvironmental safety assessment of crops with a high fluorine content in the soils of Poltava regionuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Розташовується у зібраннях:Наукові праці. Кафедра хімії

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Vkdpu_2015_2_27.pdf372,65 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.