Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/21716
Назва: Порівняльне вивчення протизапальної, анальгетичної та противиразкової дії екстракту грибів лисички звичайної (cantharellus cibarius) та екстракту грибів шиітаке (lentinus edodes) в екcперименті
Інші назви: Comparative study of anti-inflammatory, analgesic and anti-ulcer effect of cancarius mushroom extract (cantharellus cibarius) and shiitake mushroom extract (lentinus edodes) in the experiment
Автори: Єрмоленко, Т. І.
Руда, Н. Г.
Паутіна, О. І.
Iermolenko, T. I.
Ruda, N. G.
Pautina, O. I.
Дата публікації: 2021
Видавець: Полтавський державний медичний університет
Бібліографічний опис: Єрмоленко Т. І. Порівняльне вивчення протизапальної, анальгетичної та противиразкової дії екстракту грибів лисички звичайної (cantharellus cibarius) та екстракту грибів шиітаке (lentinus edodes) в екcперименті / Т. І. Єрмоленко, Н. Г. Руда, О. І. Паутіна // Актуальні проблеми сучасної медицини: Вісник Української медичної стоматологічної академії. – 2021. – Т. 21, вип. 2 (74). – С. 135–141.
Короткий огляд (реферат): Гриби особливо цінуються не тільки за їх харчову цінність і біологічну доступність, але і за їх ліку- вальні властивості. Набули актуальності наукові дослідження, сфокусовані на вивченні лікарських засобів, виготовлених з природних сполук, в тому числі виділених з ряду видів грибів. Мета. Порів- няльне вивчення протизапальної, аналгетичної та противиразкової дії екстрактів грибів шиітаке та грибів лисичок звичайних в експерименті на щурах. Матеріали та методи. Досліди проводили на 30 білих щурах-самицях масою 170-210 г. Експериментальні тварини були розподілені на 5 груп: 1 група – інтактні; 2 група – патологія; 3 група – тварини, які отримували лікування екстрактом лисичок звичайних; 4 група – тварини, які отримували лікування екстрактом грибів шиітаке, 5 гру- па – тварини, які отримували референс-препарат. Результати. Спостереження за зміною динамі- ки запального процесу на моделі карагенінового запалення стопи у щурів виявило антиексудативну дію різного ступеня виразності, яка склала для екстракту грибів лисичок – 36,84 %, екстракту грибів шиітаке – 15,79 %. Динаміка трипсин-індукованого запального процесу показала помірну протизапальну активність в екстракті грибів лисичок – 32,02 %. За показником аналгетичної ак- тивності серед досліджуваних екстрактів вищий показник має екстракт грибів лисичок (33,53 %), якому поступався екстракт грибів шиітаке (17,65%). Лікувально-профілактичне введення щурам екстракту грибів лисичок в дозі 10 мг/кг на моделі аспіринової виразки шлунка у щурів чинить ви- ражену противиразкову дію – 66,7 % в порівнянні з екстрактом грибів шиітаке (33,4 %) та препа- ратом порівняння альтан (100 %). Висновки. Отримані дані відображають перспективність лікува- льно-профілактичного використання екстрактів грибів лисичок та грибів шиітаке.
Mushrooms are appreciated not only for their nutritional value and bioavailability, but also for their medicinal properties. There are a growing number of the studies focused on investigating medical preparation base on natural compounds, including those isolated from a number of fungi species of fungi species. The aim of this study is to compare anti-inflammatory, analgesic and antiulcer effects of extracts of shiitake mushrooms and chanterelle mushrooms in an experiment on rats. Materials and methods. The experiment involved 30 white female rats weighing 170-210 g., divided into 5 groups: group 1 included intact animals; group 2 included animals with modelled pathology; group 3 included animals, which received chanterelle extract; group 4 involved animals, which received shiitake mushroom extract, and group-5 rats received the reference drug. Observation of changes over the inflammatory process in the model of carrageenan-induced inflammation in the paw of the rats revealed an anti-exudative effect of varying intensity that made up 36.84% for the of chanterelle mushroom extract and 15.79% for shiitake mushroom extract. The dynamics of trypsin-induced inflammatory process showed moderate anti-inflammatory activity, 32.02%, during the courses of the therapy with chanterelle mushroom extract. According to the indicator of analgesic effects produced by the studied extracts, the highest indicator was reached by the chanterelle mushroom extract (33.53%) that exceeded the analgesic effect of the shiitake mushroom extract (17.65%). Therapeutic and prophylactic administration of the chanterelle mushroom extract in a dose of 10 mg / kg in the model of aspirin-induced gastric ulcer in rats showed a pronounced anti-ulcer effect which made up 66.7% compared with that by shiitake mushroom extract (33.4%) and the reference drug “Altan” (100%). Conclusion. The obtained data have demonstrated the promise of using the extracts of chanterelle and shiitake mushrooms for the therapeutic and prophylactic purposes.
Ключові слова: фунгітерапія
екстракт грибів
протизапальна дія
противиразкова дія
аналгетична дія
phytotherapy
mushroom extract
anti-inflammatory properties
analgesic and anti-ulcer effect
УДК: 615.276:615.282:582.284.51:57.084
ISSN: 2077-1096 (print)
2077-1126 (online)
DOI: 10.31718/2077-1096.21.2.135
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/21716
Розташовується у зібраннях:Актуальні проблеми сучасної медицини: Вісник Української медичної стоматологічної академії, Том 21, вип. 2 (74)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Yermolenko_TI_Porivnyalne_vyvchennya_protyzapalnoyi.pdf445,44 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.