Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/22406
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorГригоренко, Альона Сергіївна-
dc.date.accessioned2023-12-05T06:42:03Z-
dc.date.available2023-12-05T06:42:03Z-
dc.date.issued2023-12-01-
dc.identifier.citationГригоренко А. С. Морфофункціональна характеристика тонкої кишки щурів після дії комплексу хімічних речовин : дис. … доктора філософії : 091 – Біологія / А. С. Григоренко ; Полтавський державний медичний університет, 2023. – 187 с.uk_UA
dc.identifier.urihttp://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/22406-
dc.description.abstractГригоренко А.С. Морфофункціональна характеристика тонкої кишки щурів після дії комплексу хімічних речовин. – Кваліфікаційна наукова праця на правах рукопису. Дисертація на здобуття наукового ступеня доктора філософії за спеціальністю 091 - Біологія. – Полтавський державний медичний університет, м. Полтава, 2023. – Полтавський державний медичний університет, м. Полтава, 2023. Харчові добавки зазвичай не вважаються харчовим продуктом, але додаються до них з технологічною метою в процесі виробництва та у результаті стають невід'ємною їх частиною. Згідно даних літератури, у продуктах вітчизняного та закордонного виробництва найчастіше використовуються глутамат натрію, нітрит натрію та Понсо 4R. Сучасні наукові публікації висвітлюють результати впливу різних харчових добавок на органи та системи, однак даних на сьогоднішній день виявлено недостатньо, оскільки раніше проведені досдідження базувались на дії харчових добавок окремо, що не розкриває повної картини, так як на практиці виробники використовують їх у комплексі. Метою роботи було визначити морфофункціональні зміни у стінці дванадцятипалої кишки щурів у нормі та після дії комплексу харчових добавок.uk_UA
dc.description.abstractGrуgorenko A.S. Morphofunctional characteristics of the small intestine of rats after exposure to a complex of chemical substances. – Qualifying scientific work as the manuscript. PhD thesis in Medicine on the Specialty 091 – Biology. – Poltava State Medical University, Poltava, 2023. – Poltava State Medical University, Poltava, 2023. Food additives are typically not considered as the food products, but they are added to them for technological purposes in the manufacturing process and consequently become an integral part of the final product. Publications report that the most commonly used additives in domestic and foreign food production include monosodium glutamate, sodium nitrite and Ponceau 4R. Contemporary scientific publications highlight the outcomes of the impact of various food additives on organs and systems. However, insufficient data on this issue are available to date, as earlier studies were often based on the effects of specific food additives, which does not provide a comprehensive picture. In practice, manufacturers often use them in combination. The aim of the study was to determine morphofunctional changes in the wall of the rat duodenum under normal conditions and after the effect of the complex of food additives.uk_UA
dc.language.isoukuk_UA
dc.publisherПолтавський державний медичний університетuk_UA
dc.subjectхарчові добавкиuk_UA
dc.subjectПонсо 4Ruk_UA
dc.subjectщуриuk_UA
dc.subjectтравна системаuk_UA
dc.subjectтонкий кишечникuk_UA
dc.subjectстінка кишечникуuk_UA
dc.subjectслизова оболонкаuk_UA
dc.subjectкриптаuk_UA
dc.subjectкапіляриuk_UA
dc.subjectгемомікроциркуляторне руслоuk_UA
dc.subjectглікозаміногліканиuk_UA
dc.subjectморфометріяuk_UA
dc.subjectультраструктураuk_UA
dc.subjectендотоксеміяuk_UA
dc.subjectоксидативний стресuk_UA
dc.subjectfood additivesuk_UA
dc.subjectPonceau 4Ruk_UA
dc.subjectratsuk_UA
dc.subjectdigestive systemuk_UA
dc.subjectsmall intestineuk_UA
dc.subjectintestinal walluk_UA
dc.subjectmucous membraneuk_UA
dc.subjectcryptuk_UA
dc.subjectcapillariesuk_UA
dc.subjectblood microcirculatory beduk_UA
dc.subjectglycosaminoglycansuk_UA
dc.subjectmorphometryuk_UA
dc.subjectultrastructureuk_UA
dc.subjectendotoxemiauk_UA
dc.subjectoxidative stressuk_UA
dc.titleМорфофункціональна характеристика тонкої кишки щурів після дії комплексу хімічних речовинuk_UA
dc.title.alternativeMorphofunctional characteristics of the small intestine of rats after exposure to a complex of chemical substancesuk_UA
dc.typeOtheruk_UA
dc.subject.udc616.341:615.28:599.323.4:612.08uk_UA
Розташовується у зібраннях:Дисертації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Dissertation_Grуgorenko_A.S.pdf3,09 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.