Please use this identifier to cite or link to this item: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/22561
Title: The impact of food additives complex on the structural organization of pulmonary diffuse lymphoid tissue shown in the experiment
Other Titles: Вживання комплексу харчових добавок впливає на структурну організацію дифузної лімфоїдної тканини легень в експерименті
Authors: Yeroshenko, G. A.
Donets, I. M.
Shevchenko, K. V.
Riabushko, O. B.
Zviaholska, I. M.
Onipko, V. V.
Peredera, R. V.
Єрошенко, Галина Анатоліївна
Донець, Ілона Миколаївна
Шевченко, Костянтин Васильович
Рябушко, Олена Борисівна
Звягольська, Ірина Миколаївна
Оніпко, Валентина Володимирівна
Передера, Р. В.
Issue Date: 2023
Publisher: Полтавський державний медичний університет
Citation: The impact of food additives complex on the structural organization of pulmonary diffuse lymphoid tissue shown in the experiment / G. A. Yeroshenko, I. M. Donets, K. V. Shevchenko, O. B. Riabushko, I. M. Zviaholska, V. V. Onipko, R. V. Peredera // Світ медицини та біології. – 2023. – № 4 (86). – С. 193–197.
Abstract: The paper presents the findings of morphometric and morphological studies of the diffuse lymphoid tissue of rat lungs under the combined effect of the food additives. It has been found that the condition of the diffuse lymphoid tissue of rat lungs, under the impact of the complex of food additives comprise of monosodium glutamate, sodium nitrite and Ponceau 4R, reflects the reaction of elements of the local defense barrier to the action of the components of the food additives’ complex, primarily functioning as antigens. This is manifested by the activation of processes of antigen-dependent differentiation of cells of the lymphoid lineage, undulating changes in the morphometric parameters and the degree of vascularization of the diffuse lung tissue.
В роботі представлені результати морфометричного та морфологічного дослідження дифузної лімфоїдної тканини легень щурів при комплексній дії харчових добавок. Встановлено, що стан дифузної лімфоїдної тканини легень щурів під дією комплексу харчових добавок глутамату натрію, нітриту натрію та Понсо 4R, відображає реакцію елементів місцевого захисного бар'єру, на дію складових комплексу, які перш за все виступають у ролі антигенів, що відображається активацією процесів антигензалежного диференціювання клітин лімфоїдного ряду, змінами з хвилеподібним характером морфометричних показників та ступеня васкуляризації дифузної легеневої тканини.
Keywords: food additives
diffuse lymphoid tissue
capillaries
lymphocytes
plasma cells
macrophages
lungs
rats
харчові добавки,
дифузна лімфоїдна тканина
капіляри
лімфоцити
плазмоцити
макрофаги
легені
щури
UDC: 616.24:613.29:[612.08:599.323.4]
ISSN: 2079-8334.
DOI: 10.26724/2079-8334-2023-4-86-193-197
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/22561
Appears in Collections:Наукові праці. Кафедра біології

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
food_ additives.PDF2,58 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.