Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/23371
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorDonchenko, S. V.-
dc.contributor.authorBilash, S. M.-
dc.contributor.authorДонченко, Світлана Владиславівна-
dc.contributor.authorБілаш, Сергій Михайлович-
dc.date.accessioned2024-04-05T09:37:59Z-
dc.date.available2024-04-05T09:37:59Z-
dc.date.issued2023-
dc.identifier.citationDonchenko S. V. Structural organization of the adrenal glands medulla of rats in normal and after influence of food additive complex / S. V. Donchenko, S. M. Bilash // Вісник проблем біології і медицини. – 2023. – Вип. 2 (169). – С. 381–386.uk_UA
dc.identifier.issn2077-4214-
dc.identifier.issn2523–4110-
dc.identifier.otherUDC 611.452-024:613.29-
dc.identifier.urihttp://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/23371-
dc.description.abstractTaste plays a significant role in the life of every person. Our taste buds are responsible for recognizing flavors, determining the suitability of foods, protecting against harmful substances, and regulating food intake. A person always gets pleasure from tasty food, and sweet dishes cause positive emotions. Unfortunately, we consume food that contains many food additives and preservatives daily, although we know that it can be harmful. Tasty but not healthy food has become extremely common and available, and it is difficult for us to resist the temptation to eat it. Many nutritional supplements have been created to meet the needs of the food industry, as mass production of products is different from home cooking. These additives are necessary to preserve the product's appearance but should not harm buyers' health or mislead them. Today, there are many food additives that consumers are unaware of but which can affect human organs, particularly the adrenal glands. Some of the most common food additives we study include monosodium glutamate (E621), sodium nitrite (E250) and Ponceau 4R (E124). Consuming large amounts of dietary supplements can have the following effects: chest and abdominal pain, migraines, nausea, rapid heart rate (tachycardia), obesity, weakness, and allergic reactions. Particular attention should be paid to the effect of these supplements on the adrenal glands, as they can disrupt the function of these organs and contribute to the development of oncological diseases. Research on the morphology of the adrenal glands has been ongoing for many years. In recent decades, there has been an increase in the pathology of the adrenal glands as the negative influence of external and internal factors increases, which leads to disturbances in the structure and functioning of the glands. Adrenal glands play an essential role not only in the hypothalamic-pituitary-adrenal system but also in the endocrine system. Interest in changes in the structure of the adrenal glands does not fade among experimental medicine and scientists. Thanks to the improvement of computer diagnostic methods, the detection of both hormonally active and inactive, benign and malignant neoplasms of the adrenal glands is increasing. The most common endocrine disorders are hyperaldosteronism, adrenergic and estrogenic balance disorders. Computed tomography significantly improves the detection of tumors of various origins in the adrenal glands. Diagnosis and treatment of diseases of the adrenal glands is an urgent medical and social problem.uk_UA
dc.description.abstract. Дана робота містить дослідження структур мозкової речовини надниркових залоз щурів в нормі та після вживання комплексу харчових добавок. Для проведення даного експерименту ми використали біоптати надниркових залоз щурів. Отримані зразки піддавалися фарбуванню гематоксиліном та еозином, а також метиленовим синім та толуїдиновим синім. У ході нашого дослідження були застосовані гістологічні, морфометричні і статистичні методи. В результаті даного дослідження було встановлено, що після вимірювання розмірів мозкової речовини надниркових залоз контрольної групи середня загальна товщина мозкової речовини становила (382,22±3,61) мкм. Після першого тижня, товщина мозкової речовини збільшилася до значення (598,06±12,58) мкм. Після 4 тижнів спостережень, показник становив (515,64±4,79) мкм, після восьмого тижня загальна товщина мозкової речовини становила (416,83±1,92) мкм; на дванадцятий та шістнадцятий тиждень, значення складали (585,29±8,43) мкм та (512,81±5,55) мкм, відповідно. Отримані дані під час експерименту вказують на те, що комплекс харчових добавок, таких як глутамат натрію, нітрит натрію і Понсо 4R, спричиняє запалення та зміни структури гемомікроциркуляторної системи, зокрема артеріол, капілярів і венул. Середні значення загального діаметра, діаметра просвіту та товщини стінок мікросудин змінювалися впродовж експерименту (з 4-го по 16-й тиждень) і відповідали фазам запальної реакції та процесам репарації і регенерації, що, очевидно, пов’язані з прямим впливом компонентів харчових добавок на стінки судин та реакцію судинної системи на зовнішні фактори. Судини великого калібру реагували збільшенням резистивного діаметру через порушення гемодинамічних умов. Надалі, внаслідок дії харчових добавок, виникає запальна реакція зі схильністю до набряку, що підтверджується зменшенням просвіту судин. Це спричиняє активацію артеріо-венулярних анастомозів, що призводить до збільшення діаметру венул мозкової речовини надниркових залоз у щурів. Відновлювально-компенсаторні реакції, спрямовані на нейтралізацію джерела пошкодження та відновлення морфофункціонального стану судин, не призвели до повного відновлення нормальних гемодинамічних показників, що на останніх тижнях дослідження проявляється збільшенням просвіту судин і декомпенсацією, зменшенням діаметру просвіту судин обмінної ланки. Це супроводжується ознаками гіпоксії в мозковій речовині надниркових залоз, що свідчить про порушення гемодинамічних умов.uk_UA
dc.language.isoenuk_UA
dc.publisherПолтавський державний медичний університетuk_UA
dc.subjectmonosodium glutamateuk_UA
dc.subjectmorphologyuk_UA
dc.subjectmedullauk_UA
dc.subjectadrenal glandsuk_UA
dc.subjectsodium nitriteuk_UA
dc.subjectPonceau 4Ruk_UA
dc.subjectreticular zoneuk_UA
dc.subjectcortical substanceuk_UA
dc.subjecthemomicrocirculatory beduk_UA
dc.subjectratsuk_UA
dc.subjectmorphological and functional changesuk_UA
dc.subjectsubmicroscopic changesuk_UA
dc.subjectendocrinocytesuk_UA
dc.subjectглутамат натріюuk_UA
dc.subjectморфологіяuk_UA
dc.subjectмозкова речовинаuk_UA
dc.subjectнадниркові залозиuk_UA
dc.subjectнітрит натріюuk_UA
dc.subjectПонсо 4Ruk_UA
dc.subjectсітчаста зонаuk_UA
dc.subjectкіркова речовинаuk_UA
dc.subjectгемомікроциркуляторне руслоuk_UA
dc.subjectщуриuk_UA
dc.subjectморфофункціональні зміниuk_UA
dc.subjectсубмікроскопічні зміниuk_UA
dc.subjectендокриноцитиuk_UA
dc.titleStructural organization of the adrenal glands medulla of rats in normal and after influence of food additive complexuk_UA
dc.title.alternativeСтруктурна організація мозкової речовини надниркових залоз щурів в нормі та після впливу комплексу харчових добавокuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
dc.identifier.doi10.29254/2077-4214-2023-2-169-381-386-
Розташовується у зібраннях:Вісник проблем біології і медицини, Випуск 2 (169)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Donchenko_Structural_organization.pdf838,61 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.