Особливості поширення лептоспірозної інфекції на Полтавщині

Ескіз недоступний

Дата

2023

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

Державна установа "Інститут епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л.В. Громашевського НАМН України"

Анотація

Лептоспіроз залишається найбільш розповсюдженим зоонозом у світі з високим ступенем летальних випадків та інфекцією в групі зоонозів, яка завдає у різних країнах світу значних економічних та соціальних збитків (ВООЗ, 2005). В Україні він реєструється щорічно. Спостерігаються як спорадичні, такі групові захворювання, що протікають в значному відсотку випадків з важкою клінічною картиною та нерідко з летальним наслідком. Летальність від лептоспірозу не знижується і в останні роки складає до 10%. Крім того, в останній час трапляється підвищення захворюваності людей на лептоспірозну інфекцію зі значним збільшенням етіологічної ролі найбільш агресивних збудників серогрупи Icterohaemorrhagiae. На долю іктерогеморагічного лептоспірозу в окремих областях припадає більше 90%. При цьому переважна більшість летальних випадків цієї інфекції (до 94%) пов’язана з іктерогеморагічною формою. Випадки захворювань людей на лептоспіроз у Полтавській області реєструються щорічно, оскільки ландшафтно-географічні умови території сприяють підтримці старих та утворенню нових природних осередків захворювання.

Опис

Ключові слова

лептоспіроз, серогрупи, іктерогеморагічний лептоспіроз, ретроспективний аналіз, епідеміолого-епізоотичне обстеження, епідемічний процес

Бібліографічний опис

Особливості поширення лептоспірозної інфекції на Полтавщині / В. О. Коршенко, А. В. Хайлов, С. М. Пивовар, Л. М. Руденко : Матеріали конференції «Інфекційні хвороби сучасності: етіологія, епідеміологія, діагностика, лікування, профілактика, біобезпека», присвяченої щорічним «читанням» пам'яті академіка Л. В. Громашевського та приуроченої до 30-річчя створення Національної Академії медичних наук України, м. Київ, 12-13 жовтня 2023 р. // Превентивна медицина. – 2023. – 4 (4). – С. 53–54.