Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/2639
Назва: Особливості перебігу хронічного панкреатиту у осіб похилого віку
Інші назви: Особенности течения хронического панкреатита у больных пожилого возраста
Pecifics of chronic pancreatitis in elderly patients
Автори: Rubanik, D. O.
Tretiak, N. G.
Третяк, Наталія Григорівна
Дата публікації: 1-кві-2017
Видавець: Вищий державний навчальний заклад України «Українська медична стоматологічна академія»
Бібліографічний опис: Rubanik D. O. Особливості перебігу хронічного панкреатиту у осіб похилого віку / D. O. Rubanik, N. G. Tretiak // Матеріали 73 Всеукраїнської студентської наукової конференції «Погляд майбутніх лікарів на сучасну медицину», (Полтава, 30 березня-1 квітня 2017) /М-во освіти і науки України, М-во охорони здоров’я України, Вищий державний навчальний заклад України «Українська медична стоматологічна академія». – Полтава, 2017. – С. 11–12.
Короткий огляд (реферат): Актуальність проблеми. Старіння організму супроводжується серйозною інволюційною перебудовою органів, що починається вже у 40-50 років. Провідною патологією серед літніх людей є захворювання серцево-судинної системи, в першу чергу, ішемічна хвороба серця (ІХС) та гіпертонічна хвороба (ГХ). Розвиток численних захворювань, зокрема і хронічного панкреатиту (ХП), пов'язаний з прогресуючою ішемією підшлункової залози (ПЗ) внаслідок атеросклерозу судин: з’являються дистрофічні вогнища, фіброз та склероз, що призводить до розвитку екзокринної та ендокринної недостатності ПЗ. Новизна роботи: уточнена роль діагностики індивідуальних механізмів ураження у пацієнтів похилого віку. Мета дослідження: вивчення особливостей перебігу ХП у пацієнтів похилого віку. Методи. Було обстежено 50 хворих із загостренням ХП у віці 65-78 років (середній вік 71,5±1,1 років), з них 23 чоловіків, жінок 27. Джерелом інформації слугували історії хвороби хворих на ХП середнього ступеню тяжкості,які лікувалися в гастроентерологічному центрі ПОКЛ ім.Скліфосовського. Для верифікації діагнозу ХП та супутніх хвороб використовували клініко-анамнестичні дані, дані лабораторних та інструментальних обстежень, проведених за стандартними методиками.Результати дослідження. Провідним клінічним синдромом ХП у хворих похилого віку був больовий (в 100% випадків), а також диспепсичні прояви, на які скаржилося 98% хворих: відрижка були у 78,1%, печія у 60%, нудота в 56%, метеоризм у 84%, важкість в животі у 74%,гіркота в роті у 60% хворих. За даними УЗД, ознаки ураження ПЗ виявили у 93% випадків: в 85,11% -гетерогенне збільшення її ехогенності, в 40,55% зміни контурів органа, в 40,02% ‒гетерогенність структури залозистої тканини, в 3,64% –зменшення розмірів залози. Зниження рівня амілази виявлено у 48%, діастази сечі ‒у 28% хворих. Підвищення рівня загального холестерину виявлено у 82%, підвищення ЛПНЩ -у 50%, підвищений індекс атерогенності у 46% пацієнтів. В загальній структурі хворих з ХП 49,6% складають хворі з поєднанням ХП, ГХ та ІХС.Висновки. ХП у пацієнтів похилого віку перебігає з явищами зовнішньосекреторної недостатності ПЗ та порушенням ліпідного обміну. Тому в комплексне обстеження таких хворих доцільно включати визначення ліпідного спектра, як фактора, що обтяжує перебіг захворювання, це дає можливість оптимізувати тактику профілактичних та лікувальних заходів ХП.
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/2639
Розташовується у зібраннях:Наукові праці. Кафедра внутрішньої медицини № 1

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
osobl_hr_pankr.pdf105,06 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.