Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/3023
Назва: Роль судинних факторів в патогенезі глаукоми
Автори: Безкоровайна, Ірина Миколаївна
Дата публікації: 2006
Видавець: Національний медичний університет імені О. О. Богомольця
Бібліографічний опис: Безкоровайна І. М. Роль судинних факторів в патогенезі глаукоми / І. М. Безкоровайна // Тези доповідей XI міжнар. конгресу світової федерації Українських лікарських товариств. — Полтава ; Київ ; Чікаго, 2006. — С. 54.
Короткий огляд (реферат): Глаукома займає третє місце, а по деяким оцінкам, друге місце в світі серед причин сліпоти. Але не дивлячись на успіхи в діагностиці та лікуванні глаукоми, у частини хворих відбувається подальше зниження зору, навіть при стабільній нормалізації внутрішньоочного тиску. Метою даного дослідження було виявлення метаболічних порушень в судинній системі організму, які в своєму взаємозв’язку, приводять до прогресування глаукомного процесу. Обстеження 79 очей у 42 хворих первинною відкритокутовою глаукомою, дозволило визначити наявність метаболічних порушень, які відбуваються в організмі при прогресуванні глаукомного процесу. Вивчення реакцій перекисного окислення ліпідів в залежності від стадії захворювання показало їх інтесифікацію, а саме збільшення швидкості зародження вільнорадикального окислення ліпідів, порушення метаболізму окису азоту (з 6,77±0,09 мкМоль/л до 13,73+0,56 мкМоль/л) у взаємозв’язку з порушенням ендотеліну (з 8,3±0,51 пкМоль/л до 12,56+0,36 пкМоль/л) у вигляді збільшення утворення даних метаболітів на початкових стадіях глаукоми, що підтримує синтез пероксинітриту та деструкцію структурних елементів трабекули і зниження відтоку водянистої вологи. Вже в розвиненій стадії показники окису азоту дещо зменшуються на виснаженні захисних реакцій організму, що більш показово видно в далекозайшовшу стадію.
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/3023
Розташовується у зібраннях:Наукові праці. Кафедра оториноларингології з офтальмологією

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
rol_sudinnih.pdf137,64 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.