Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/3806
Назва: Здорове харчування як фундамент профілактики хронічних неінфекційних захворювань
Автори: Плужникова, Татьяна Владиславовна
Касинец, Светлана Сергеевна
Пинчук, Виктория Анатольевна
Плужнікова, Тетяна Владиславівна
Касинець, Світлана Сергіївна
Пінчук, Вікторія Анатоліївна
Pluzhnikova, T. V.
Дата публікації: 20-тра-2017
Бібліографічний опис: Плужнікова Т. В. Здорове харчування як фундамент профілактики хронічних неінфекційних захворювань / Т. В. Плужнікова, С. С. Касинець, В. А. Пінчук // Wiadomosci Lwkarskie. – 2017. – T. LXX. – № 3. – cz. I. – р. 527
Короткий огляд (реферат): Вступ. Враховуючи дані багаторічних досліджень загальновизнано, що епідемія хронічних неінфекційних захворювань значною мірою пов'язана зі способом життя і формуванням унаслідок цього різних чинників ризику виникнення захворюваності. Поряд с такими найважливішими факторами, як паління, недостатня фізична активність і зловживання алкоголем, нездорове харчування займає особливе місце, в силу того, що призводить до порушення жирового і вуглеводного обміну, і як результат - надлишкова маса тіла, ожиріння, артеріальна гіпертензія. Мета дослідження: висвітлити значення соціально-просвітницьких заходів щодо правильного харчування для зменшення виникнення та розвитку ХНІЗ у населення. Матеріали – звіти волонтерських загонів, методи – аналітичний, бібліосемантичний. Результати: Починаючи з березня 2017 року волонтери спільно з Управлінням у справах сім’ї, молоді та спорту виконавчого комітету Полтавської міської ради розпочали соціально-просвітницький проект «Здорове харчування як складова здорового способу життя», адресований учням технікумів, коледжів та професійно-технічних закладів міста Полтава. Висновки: Будь-яка профілактична програма повинна включати комплекси популяційних та індивідуальних заходів. Профілактика захворюваності можлива не тільки шляхом здійснення заходів, що заохочують здоровий спосіб життя і створюють сприятливе для здоров›я середовище на рівні всього населення, а і заходів, спрямованих на зниження ступеня ризику за рахунок профілактики на індивідуальному рівні, для категорій підвищеного ризику.; Введение. Учитывая данные многолетних исследований общепризнано, что эпидемия хронических неинфекционных заболеваний в значительной степени связана с образом жизни и формированием вследствие этого различных факторов риска возникновения заболеваемости. Наряду с такими важнейшими факторами, как курение, недостаточная физическая активность и злоупотребление алкоголем, нездоровое питание занимает особое место, в силу того, что приводит к нарушению жирового и углеводного обмена, и как результат - избыточная масса тела, ожирение, артериальная гипертензия. Цель исследования: осветить значение социально-просветительских мероприятий по правильному питанию для уменьшения возникновения и развития ХНИЗ у населения. Материалы - отчеты волонтерских отрядов, методы - аналитический, библиосемантичний. Результаты: Начиная с марта 2017 волонтеры совместно с Управлением по делам семьи, молодежи и спорта исполнительного комитета Полтавского городского совета начали социально-просветительский проект «Здоровое питание как составляющая здорового образа жизни», адресованный учащимся техникумов, колледжей и профессионально-технических заведений города Полтава. Выводы: Любая профилактическая программа должна включать комплексы популяционных и индивидуальных мероприятий. Профилактика заболеваемости возможна не только путем осуществления мероприятий, поощряют здоровый образ жизни и создают благоприятную для здоровья> я среда на уровне всего населения, а и мероприятий, направленных на снижение степени риска за счет профилактики на индивидуальном уровне, для категорий повышенного риска.; Introduction. Taking into account the data of many years of research, it is generally recognized that the epidemic of chronic non-infectious diseases is largely associated with the way of life and the consequent formation of various factors of the risk of morbidity. Along with such major factors as smoking, lack of physical activity and alcohol abuse, unhealthy eating takes a special place due to the fact that it leads to a disorder of fat and carbohydrate metabolism, and as a result - excess body weight, obesity, arterial hypertension. The purpose of the study: to highlight the importance of social and educational measures for proper nutrition in order to reduce the occurrence and development of CHD in the population. Materials - reports of volunteer units, methods - analytical, bibliosemantic. Results: Starting from March 2017, volunteers together with the Office for Family, Youth and Sports of the Executive Committee of the Poltava City Council launched a social-educational project "Healthy eating as a component of a healthy lifestyle", addressed to students of technical schools, colleges and vocational schools city of Poltava. Conclusions: Any prophylactic program should include complexes of population and individual measures. Prevention of morbidity is possible not only through measures that promote a healthy lifestyle and create a healthy environment at the level of the entire population, but also measures aimed at reducing the level of risk at the expense of prevention at the individual level, for the categories of high risk.
Ключові слова: харчування
профілактика
хронічні неінфекційні захворювання
хронические неинфекционные заболевания
питание
профилактика
chronic non-infectious diseases
nutrition
prevention
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/3806
Розташовується у зібраннях:Наукові праці. Кафедра громадського здоров’я з лікарсько-трудовою експертизою

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
zhp.pdf83,97 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.