Стан преплацентарного кровотоку як предиктор розвитку прееклампсії у жінок з хронічним ендометритом в анамнезі

Анотація

роведені дослідження свідчать, що у жінок з ХЕ в анамнезі, які отримували прегравідарну підготовку до настання вагітності, в період за- вершення судинної трансформації СА формується більш сприятливий стан преплацентарного кровотоку, що визначає більш сприятливий перебіг вагі- тності взагалі. Так, у жінок, перебіг вагітності яких в подальшому ускладни- вся прееклампсією легкого та середнього ступеня, доплерометричні дослі- дження в 17-18 тижнів гестації не виявили свідчень високої резистентності ні спіральних судин, ні маткових артерій. У жінок з послідуючим тяжким пе- ребігом прееклампсії СДС, ПІ та ІР спіральних судин були нижчими за такі в підгрупі нелікованих жінок на 10,1%, 27,3% та 22,5%, що свідчить про бі- льшу діастолічну швидкість кровотоку. В маткових артеріях кровоплин вза- галі не був порушений, що також вказує на ефективність проведеної тера- пії. Отже, застосування преконцепційного лікування явищ ХЕ створює пе- редумови для поліпшення інвазивних процесів в стінках спіральних артерій під час вагітності і таким чином полегшує формування низько резистентно- го кровотоку в них. Це, в свою чергу, запобігає виникненню подальших змін, що призводять до розвитку прееклампсії. Застосування ж медикамен- тозного лікування під час гестації у нелікованих до вагітності жінок, у яких цитотрофобластична трансформація була неповноцінною, не є ефектив- ною, оскільки не зменшує резистентність кровотоку і не профілактує виник- нення гестозу.

Опис

Ключові слова

плацента, прееклампсія, предиктор, ендометрит, кровоток, спіральна артерія, плацента, преэклампсия, эндометрит, предиктор, кровоток, спиральная артерия

Бібліографічний опис

Стан преплацентарного кровотоку як пре диктор розвитку прееклампсії у жінок з хронічним ендометритом в анамнезі. /В. К. Ліхачов, Л. М. Добровольська, О. О. Тарановська [та ін.] // Science, Education and Culture in Eurasia and Africa. The 6th International Academic Congress . France, Paris, 23–25 March. – 2016. – С. 551–557.