New aspects of sedimentational determination of masticatory efficiency

Анотація

Based on the consideration of actual masticatory eficiency as one of the key criteria of dental rehabilitation success the authors of the given article aimed at the development of their own masticatory test procedure which features the determination of the indicators of agar chopping and grinding. The experimental group comprised 95 volunteers whose task was to chop the offered patterns with the help of 10 masticatory movements in the free mode. Volunteers were involved into research on the basis of such criteria as intact dentitions and physiological occlusion. Their chopped fragments were collected and 95 digital images were acquired to be analysed with the help of specifically developed by authors plugin for the software ImageJ. The prospects of the further studies the authors see in the uses of the received results to determine the conditional norm and compare it with the indices acquired from the patients of different groups with malocclusion. The other application of these findings is possible assessment of the dynamics and results of orthopedic rehabilitation. ; Ураховуючи те, що показник фактичної жувальної ефективності є одним із ключових критеріїв успішності стоматологічної реабілітації, автори роботи поставили собі за мету запропонувати авторський алгоритм проведення жувальної проби з визначенням показників подрібнення стандартизованих агар-агарових зразків. У групу дослідження було включено 95 осіб-добровольців, які подрібнювали зразки, відтворюючи 10 жувальних рухів у режимі довільного жування. Критерієм відбору до групи дослідження були інтактні зубні ряди та фізіологічний вид прикусу. Після збору подрібнених фрагментів та їхнього фотографування було отримано 95 цифрових зображень, які було проаналізовано з використанням авторського плагіну цифрової обробки зображення у програмі ImageJ. Перспективою дослідження є можливість використання представлених результатів у якості орієнтирів умовної норми для подальшого аналізу та порівняння у клінічних групах з різноманітною патологією зубо-щелепної системи та у якості індикаторів динаміки й успішності ортопедичної реабілітації.; Учитывая тот факт, что показатель фактической жевательной эффективности является одним из ключевых критериев успешности стоматологической реабилитации, авторами работы была поставлена цель предложить авторский алгоритм проведения жевательной пробы с определением показателей измельчения стандартизированных агар – агаровых образцов. В группу исследования юыло включено 95 добровольцев, которые измельчали образцы, воспроизводя 10 жевательных движений в режиме произвольного жевания. Критерием отбора людей в группу были интактность зубных рядов и физиологический вид прикуса. После забора измельченных фрагментов и их фотографирования было получено 95 цифровых изображений, проанализированных затем с применением авторского плагина цифровой обработки изображения в программе ImageJ. Перспективой исследования является возможность использования представленных результатов в качестве ориентиров условной нормы для дальнейшего анализа и сравнения в клинических группах с различной патологией зубочелюстной системы, а также в качестве индикаторов динамики и успешности ортопедической реабилитации.

Опис

Ключові слова

chewing, masticatory efficiency, masticatory test patterns, index of chewing efficiency, жування, жувальна ефективність, жувальні зразки, індекс жувальної ефективності, жевание, жевательная эффективность, жевательные образцы, индекс жевательной эффективности

Бібліографічний опис

New aspects of sedimentational determination of masticatory efficiency / D. M. Korol, D. V. Kalashnikov, D. D. Kindiy [et al.] // Світ медицини та біології. – 2017. – № 4 (62). – P. 47–49.