Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/6299
Назва: Показники карієсу постійних зубів у дітей, які народилися від батьків-ліквідаторів аварії на ЧАЕС
Автори: Шешукова, Ольга Вікторівна
Каськова, Людмила Федорівна
Павленко, Людмила Григорівна
Шешукова, Ольга Викторовна
Каськова, Людмила Фёдоровна
Павленко, Людмила Григорьевна
Дата публікації: 1996
Видавець: Вищий державний навчальний заклад України «Українська медична стоматологічна академія»
Бібліографічний опис: Каськова Л. Ф. Показники карієсу постійних зубів у дітей, які народилися від батьків-ліквідаторів аварії на ЧАЕС / Л. Ф. Каськова, Л. Г. Павленко, О. В. Шешукова // Основні стоматологічні захворювання, їх профілактика та лікування : матеріали доп. Всеукр. наук.- практ. конф. лікарів-стоматологів, м. Полтава, 26–27 вересня 1996 р. – Полтава, 1996. – С. 73–74.
Короткий огляд (реферат): Серед стоматологічних захворювань найбільш поширеним є карієс зубів. До багатьох чинників, які сприяють виникненню карієсу належить погіршення 73 екологічного стану навколишнього середовища. Велику роль в цьому зіграла аварія на Чорнобильській АЕС в 1986 році. За даними літератури рівень загальної захворюваності учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС щорічно зростає, а велика кількість ліквідаторів стала батьками. Отже, виникає необхідність вивчення стану здоров'я дітей, які народились від батьків ліквідаторів аварії на ЧАЕС і їх стоматологічного статусу зокрема. Нами оглянуто 58 дітей 7-8 років, батьки яких брали участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС та 234 дітей контрольної групи. Всі діти з дня народження проживають у Полтаві, відвідують дитячий садок чи школу. У цих дітей вивчались показники поширеності та інтенсивності (КПВ) карієсу постійних зубів. Результати дослідженя показали, що в 7-річному віці поширеність карієсу серед дітей, які народились від батьків-ліквідаторів аварії на ЧАЕС становить 16,7717,05%, тоді як у контрольній групі — 8,33±2,52%. У дітей 8 років цей показник дорівнює 27,7±8,17% і 13,76±3,29% відповідно. Показники інтенсивності карієсу постійних зубів (КПВ) майже удвічі вищі у дітей, які народились від опромінених батьків в порівнянні з дітьми контрольної групи, як в 7 років (0,3±0,08 і 0,13±0,04 відповідно), так і в 8-річному віці (0,44±0,12 і 0,25±0,09 відповідно). Отримані дані обумовлюють необхідність диспансерного нагляду дітей, які народились від ліквідаторів аварії на ЧАЕС та проведення у них заходів по профілактиці карієсу зубів.
Ключові слова: карієс
діти
ЧАЕС
постійні зуби
інтесивність карієсу
поширеність карієсу
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/6299
Розташовується у зібраннях:Наукові праці. Кафедра дитячої стоматології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
pokazikarієsupostzubudіtbatklіkvіdavarchaes.pdf44,53 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.