Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/6727
Назва: Особливості процесу прорізування постійних зубів у регіоні з підвищеним вмістом фтору в питній воді
Автори: Павленко, Людмила Григорівна
Скрипнікова, Таїса Петрівна
Шешукова, Ольга Вікторівна
Павленко, Людмила Григорьевна
Скрипникова, Таиса Петровна
Шешукова, Ольга Викторовна
Дата публікації: 1996
Видавець: Вищий державний навчальний заклад України «Українська медична стоматологічна академія»
Бібліографічний опис: Павленко Л. Г. Спосіб профілактики карієсу зубів у дітей. / Л.Г. Павленко, Т.П. Скрипнікова, О.В. Шешукова // Актуальні питання теоретичної та клінічної медицини на сучасному рівні. – Полтава, 1996. – С. 170–171.
Короткий огляд (реферат): Прорізування постійних зубів — один із важливих показників морфо- функціональної зрілості організму в цілому і зубощелепної системи зокрема. По рушення строків прорізування в той чи інший бік призводить до змін резистент ності емалі до карієсу (Галенко В.В., Сисун О.І., 1988; Кабулбеков АА, 1991). Більшість показників процесу прорізування зубів значно відрізняються у різних етнічних контингентів, за різних клімато-географічних та інших умов. Тому вив чення процесу становлення прикусу повинне здійснюватися у окремих регіонах на основі ідентифікованих показників, які б забезпечували можливість їх порівняння. Вивчення процесу прорізування постійних зубів проводилося при обстеженні 1294 дітей 1-2 групи здоров'я у віковому діапазоні 5-15 років, які народилися і постійно проживають ум Полтаві. Проаналізовані регіональні особливості прорізування постійних зубів у дітей мПолтави (регіону з підвищеним вмістом фтору в питній воді). Прорізування постійних зубів відбувається у більш пізні строки, ніж у дітей м.Єревана (К.Р.Ка- малян, 1990), м.Києва (ЛБЛепорська, 177, 1993), мДніпродзержинська (М ДДрукаров, 1978), м Москви (ЦМХорошта співавт., 1972), м Кемерова (КГ.Со мова, 1971). Виявлена тенденція до уповільнення процесу прорізування постійних зубів у дітей, які проживають у регіоні з підвищеним вмістом фтору в питній воді, узгоджується з результатами процесу прорізування тимчасових зубів у дітей в регіоні ендемічного флюорозу (С.С.Крилов, 1986).
Ключові слова: прорізування зубів
функціональна зрілісті
діти
затримка прорізування
фтор
фтор у питній воді
Полтава
прикус
С.С. Крилов
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/6727
Розташовується у зібраннях:Наукові праці. Кафедра дитячої стоматології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Osoblyvost_protsesu_prorzuvannya.pdf28,92 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.