Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/7948
Назва: NO-залежні механізми ушкодження внутрішніх органів та їх корекція фізіологічно активними речовинами (проміжний)
Автори: Костенко, Віталій Олександрович
Дата публікації: 2011
Видавець: Вищий державний навчальний заклад України «Українська медична стоматологічна академія»
Бібліографічний опис: NО-залежні механізми розвитку патологічних процесів та їх корекція фізіологічно активними речовинами (проміжний) : звіт про науково-дослідну роботу / ВДНЗУ «Українська медична стоматологічна академія» ; керівник : В. О. Костенко ; викон.: Л. В. Скотнікова, О. В. Коваленко. – Полтава, 2011. – 23 с. – ДР 0108U010079.
Короткий огляд (реферат): Досліджено кисень- та NO-залежні механізми, що обумовлюють патологічні зміни в організмі за умов хірургічної травми та у слинних залозах за умов травматичного сіалоаденіту (ТС). Показано, що імплантація у міжм’язовий карман передньої черевної стінки біологічних та синтетичних ХШМ, що розсмоктуються, супроводжується системними змінами окиснювальних процесів (продукції супероксидного аніон-радикала в крові, активності антиоксидантних ферментів у тканинах печінки) та стану білково-вуглеводних комплексів сполучної тканини. Включення фізіологічно активних речовин до складу імплантованих хірургічних ниток суттєво впливає на системні зміни вільнорадикальних процесів у організмі щурів, зменшує у ранньому післяопераційному періоді продукцію супероксиду мікросомальним і мітохондріальним (мексидол у складі кетгуту), мітохондріальним (L-аргінін у складі кетгуту), мікросомальним (триклозан у складі вікрилу плюс) електронно-транспортними ланцюгами у клітинах печінки, а також НАДФН-оксидазою лейкоцитів крові (L-аргінін, триклозан). Наявність мексидолу та L-аргініну у складі імплантованого кетгуту, а також триклозану у складі вікрилу плюс обмежує процеси дезорганізації сполучної тканини слизової оболонки шлунка. Виявлено, що за умов моделювання хронічного психоемоційного іммобілізаційного стресу до нанесення хірургічної травми у більшій мірі виявляється системна специфічна дія імплантованих хірургічних ниток. Мексидол та L-аргінін, введені у складі останніх, коригують стрес-індуковане зростання продукції супероксидного аніон-радикала мікросомальним і мітохондріальним електронно-транспортними ланцюгами у клітинах печінки щурів, активацію пероксидного окиснення ліпідів в крові, слизовій оболонці шлунка та печінці, зниження антиоксидантного потенціала у тканинах слизової оболонки шлунка та печінки щурів, істотно зменшують множинність виразок шлунка та виразковий індекс.
Ключові слова: окиснювальний метаболізм
оксид азоту
пероксинітрит
L-аргінін
слинні залози
супероксидний аніон-радикал
оксид азоту
NO-синтази
пероксинітрит
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/7948
Розташовується у зібраннях:Наукові праці. Кафедра патофізіології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
zvit2011.pdf454,02 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.