Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/8458
Назва: Концентрация фтора в биологических жидкостях у больных флюорозом зубов
Інші назви: Концентрація фтору в біологічних рідинах у хворих флюорозом зубів
Concentration of the fluoride in biological fluids in patients with fluorosis of the teeth
Автори: Марченко, Алла Владимировна
Иленко, Наталия Николаевна
Марченко, Алла Володимирівна
Іленко, Наталія Миколаївна
Marchenko, A. V.
Ilenko, N. M.
Дата публікації: 1999
Видавець: Українська медична стоматологічна академія, Українська Академія наук національного прогресу
Бібліографічний опис: Марченко А. В. Концентрация фтора в биологических жидкостях у больных флюорозом зубов / А. В. Марченко, Н. Н. Иленко // Проблеми екології та медицини. – 1999. – № 1–2. – С. 66–67.
Короткий огляд (реферат): У пациентов с флюорозом зубов существенно значимым оказалось увеличение концентрации фтора в крови. Можно предположить, что существенную роль играет удаление фтора из организма с мочой, что тормозит поступление фтора в твердые ткани. Содержание фтора в слюне и в сыворотке крови способствует поступлению его в ткани зуба соответственно со стороны эмали и со стороны зуба. Следовательно, нарушение гомеостаза связано с факторами, увеличивающими концентрацию фтора в крови, и, исходя из выше сказанного, более важным представляется путь из крови в твёрдые ткани зуба. В связи с этим можно предполагать генетическое детерминирование уровня адаптивно-защитных факторов, определяющих резистентность к флюорозу зубов в условиях повышенного уровня фтора в питьевой воде; У пацієнтів з флюорозом зубів істотно значущим виявилося збільшення концентрації фтору в крові. Можна припустити, що істотну роль грає видалення фтору з організму з сечею, що гальмує надходження фтору в тверді тканини. Вміст фтору в слині і в сироватці крові сприяє надходженню його в тканини зуба відповідно з боку емалі і з боку зуба. Отже, порушення гомеостазу пов'язане з факторами, що збільшують концентрацію фтору в крові, і, виходячи з вище сказаного, важливішим є шлях з крові в тверді тканини зуба. У зв'язку з цим можна припускати генетичне детерминирование рівня адаптивно-захисних факторів, що визначають резистентність до флюорозу зубів в умовах підвищеного рівня фтору в питній воді; The patients with fluorosis of the teeth have high level of in the blood. It may be pro that removing of fluoride out of the organism plays the sufficient role which inhibits fluoride entrance in to hard tissues. The contents of fluoride in the saliva and blood serum helps fluoride entrance in to the tissues of a tooth footh the side of enamel and pulp. But, fluorosis of the teeth mostly depends on genetic determination on adaptive-protective factors.
Ключові слова: фтор
флюороз зубов
фтор
флюороз зубів
fluoride
fluorosis teeth
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/8458
Розташовується у зібраннях:Наукові праці. Кафедра терапевтичної стоматології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Concentration_of_the_fluoride_in_biological_fluids_in_patients.pdf124,63 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.