Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/8613
Назва: Морфологічні особливості навколозубних тканин при наявності зубів-антагоністів
Інші назви: Морфологические особенности околозубных тканей при наличии зубов-антагонистов
Автори: Король, Михайло Дмитрович
Гасюк, Анатолій Петрович
Іленко, Наталія Миколаївна
Король, Михаил Дмитриевич
Гасюк, Анатолий Петрович
Иленко, Наталия Николаевна
Дата публікації: 1999
Видавець: Вищий державний навчальний заклад України «Українська медична стоматологічна академія»
Бібліографічний опис: Король М. Д. Морфологічні особливості навколозубних тканин при наявності зубів-антагоністів / М. Д. Король, А. П. Гасюк, Н. М. Іленко // Вісник проблем біології і медицини. – 1999. – Вип. 6. – С. 100‒105.
Короткий огляд (реферат): З метою вивчення стану навколозубних тканин при наявності зубів-анатагоністов автори використовували по 4 блоки верхньої і нижньої щелеп померлих людей, фіксацію яких проводили за стандартною методикою. Протягом 1-1,5 року проводилася декальцинація препаратів в розчині мурав’їної кислоти. Отримані зрізи фарбувалися гематоксилін-еозином, пикрофуксином за методом Ван-Гізоном, а також на фібрин за способом Маллорі, на наявність кислих і нейтральних мукопротеїдов ШИК-альцеановім синім. Авторами вивчалися оксіталанові і елаунінові волокна для визначення їх особливостей. Вивчення мікроскопічних препаратів проводили в трьох зонах: перша ‒ область альвеолярного відростка і зубодесневого сосочка, друга ‒ на рівні тіла альвеолярного відростка, третя апікальна (область кореня зуба). Авторами встановлено, що в першій структурно-функціональної зоні наявність грубоволокнистої сполучної тканини, в якій розташовуються в основному пучки колагенових волокон, а в другій зоні превалюють косі пучки (переривчасті пучки елаунінових волокон), які з одного боку міцно фіксовані в цементі пластинковою кістки у вигляді шарпеєвскьких волокон. Функціональною особливістю цих волокон є механічна міцність. Нарешті, в третій зоні елаунінові волокна проникають в канал по ходу судин і в осередку губчастої кістки; С целью изучения состояния околозубных тканей при наличии зубов-анатагонистов авторы использовали по 4 блока верхней и нижней челюстей умерших людей, фиксацию которых проводили по стандартной методике. В течение 1-1,5 года проводилась декальцинация препаратов в растворе муравиной кислоты. Полученные срезы красились гематоксилин-эозином, пикрофуксином по методу Ван-Гизона, а также на фибрин по способу Маллори, на наличие кислых и нейтральных муко-протеидов ШИК-альцеановим синим. Авторами изучались окситалановые и элауниновые волокна для определения их особенностей. Изучение микроскопичних препаратов проводили в трех зонах: первая ‒ область альвеолярного отростка и зубодесневого сосочка, вторая ‒ на уровне тела альвеолярного отростка, третья апикальная (область корня зуба). Авторами установленно, что в первой структурно-функциональной зоне наличие грубоволокнистой соединительной ткани, в которой располагаются в основном пучки коллагеновых волокон, а во второй зоне превалируют косые пучки (прерывистые пучки элауниновых волокон), которые с одной стороны прочно фиксированы в цементе пластиночной кости в виде шарпеевских волокон. Функциональной особенностью этих волокон есть механическая прочность. Наконец, в третьей зоне элауниновые волокна проникают в канал по ходу сосудов и в ячейки губчатой кости.
Ключові слова: колагенові
елаунінові
шарпеєвські волокна
структурно-функціональні зони зуба
коллагеновые
элауниновые
шарпеевские волокна
структурно-функциональные зоны зуба
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/8613
Розташовується у зібраннях:Наукові праці. Кафедра терапевтичної стоматології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Morphological_features_of_peri-toothed_tissues_in_the_presence.pdf265,96 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.